Auguszta
-3 °C
2 °C

Elzárták a melegszaunában kémkedő újságírókat

2005.07.17. 11:07
Három év börtönnel és 1780 dollár pénzbírsággal sújtották Chilében egy melegszauna működtetőjét, aki lehetővé tette, hogy újságírók felvételeket készítsenek a szaunában. Az újságírók könnyebben megúszták, a képekkel lejáratott bírótól elvettek egy pedofilügyet.

Egy chilei bíróság első fokon 61 nap elzárásra ítélt három riportert, mert az újságírók rejtett kamerával és mikrofonnal készítettek felvételeket egy homoszexuálisok látogatta szaunában. A kémkedés célja egy kényes ügyben nyomozó vizsgálóbíró hiteltelenítése volt.

A Chilevisión magántévé három munkatársa - egyikük a Chilei Újságírók Kollégiumának elnöke - egy vizsgálóbíró magánéletéről gyűjtött kompromittáló adatokat. A bírót azért próbálták lejáratni, mert egy nagyvállalkozót és állítólag magas rangú politikusokat is érintő pedofil ügyben vezette a vizsgálatot. A kiskorú fiúkat kedvelő üzletember és állítólagos társai számára egy egész hálózat toborzott utcagyerekeket.

A nyomozó tévéstábnak 2003 novemberében sikerült bejutnia egy santiagói melegszaunába a tulajdonos segédletével. Miután a felvételek napvilágot láttak, az amúgy jóhírű vizsgálóbírótól elvették a kényes ügyet. A bíró elismerte, hogy a szauna törzsvendége volt, de azt állította, hogy csak pornófilmeket nézni járt oda.

Az elítélt újságíróknak ténylegesen nem kell börtönbe vonulniuk, elég, ha rendszeres időközönként aláírják a megjelenési ívet a bíróságon. Sokkal keményebb büntetést kapott a szauna működtetője, aki lehetővé tette a személyiségi jogokat súlyosan sértő rejtett kamerás felvételek készítését: őt három év börtönnel és 1780 dollár pénzbírsággal sújtották.