Auguszta
-4 °C
2 °C

Átstartolás Ferihegyen

2003.07.21. 13:10
Átstartolás történt Ferihegyen hétfőn reggel, mert két utasszállító repülőgép került volna egy kifutópályára.
Egy Münchenbe tartó Lufthansa-gép engedélyt kapott arra, hogy kiguruljon a futópályára, majd megkapta a felszállási engedélyt is, de a pilóta késlekedett, az irányító torony pedig egy leszállásra készülő repülőgép miatt visszavonta a felszállási engedélyt, mondta el Bakos József légiforgalmi főosztályvezető.

A Ferihegyre érkező repülőgép, miután a futópálya foglalt volt, utasítást kapott arra, hogy emelkedjen fel 2500 méterre, és később landoljon. A szakember közlése szerint az úgynevezett átstartolás pillanatában a két gép mintegy 250 méterre volt egymástól, balesetveszély nem volt. Közlése szerint évente mintegy öt átstartolás történik Ferihegyen.

A Münchenbe tartó gép egyik utasa az MTI-t telefonon arról tájékoztatta, hogy a repülő a kifutópályán már nagy sebességre felgyorsult, majd hirtelen fékezett. Közlése szerint az utasok hallották a felettük lévő gép hangját és látták annak árnyékát is. A repülőgép pilótája arról tájékoztatta az utasokat, hogy "a torony hibájából kellett hirtelen megállniuk". A müncheni repülőgép késéssel hagyta el a ferihegyi repülőteret.