Emőke
-4 °C
9 °C

Felfüggesztettek egy légiforgalmi irányítót

2004.10.29. 18:17
A légiforgalmi irányító rossz utasítása miatt került egymáshoz veszélyesen közel egy felszálló Fokker és egy átstartoló Airbus múlt csütörtökön Ferihegyen. A Polgári Légiközlekedési Hatóság felfüggesztette az irányító engedélyét, várhatóan redőrségi eljárás is lesz.
A Polgári Légiközlekedési Hatóság (PLH) felfüggesztette annak a légiforgalmi irányítónak az engedélyét, aki múlt csütörtökön Ferihegyen rossz utasítást adott egy felszálló repülőgépnek, és ezért az az előírtnál jobban megközelített egy másik, átstartoló gépet. Bajkó Erika, a PLH kommunikációs vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten elmondta: "A hatósági államigazgatási eljárás a felfüggesztéssel még nem zárult le, vannak még nyitott kérdések, és más felelőssége sem zárható ki. Az esemény alatt az utasok nem voltak veszélyben." Bajkó beszámolt arról, hogy a radarok szerint a két repülőgép között a legkisebb távolság függőlegesen 150-160 méter, vízszintesen 481 méter volt.

Mészáros László, a Polgári Légiközlekedési Biztonsági Szervezet igazgatója kijelentette, hogy az eset a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) besorolása szerint súlyosnak minősíthető. Bajkó Erika kifejtette, hogy a leszállásra készülő Airbus 320-as típusú repülőgép pilótája átstartolást jelentett be a Légiforgalmi Irányító Szolgálatnak, ahonnan az irányító a bejelentést nyugtázva a gép iránytartására és emelésére szólította fel a pilótát.

Helytelen irány

Eközben már egy Fokker 70 típusú gép megkezdte felszállását, emiatt a szolgálat operatív vezetője az átstartoló gép "kiforgatására" szólította fel a légiforgalmi irányítót irány megadása nélkül. Az irányító a hatóság megállapítása szerint a pilótának helytelen irányt megadva engedelmeskedett. Az operatív vezető ezt észlelve ismét, immár irány megadásával szólította fel a légiforgalmi irányítót arra, hogy utasítsa korrigáló manőverre a pilótát.

A kommunikációs vezető jelezte, hogy az államigazgatási eljárásban vizsgálják még az átstartolás okát, részletesen értékelik a fedélzeti adatokat és több személyt is meghallgatnak. A PLH eljárása két hónapon belül lezárul, ezután a hatóságnak hivatalból értesítenie kell a rendőrséget, és akkor az ügyben valószínűleg egy másik eljárás kezdődik.