Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Délen tovább élnek a férfiak, mint északon

2006.07.17. 13:10
Szardínián és Krétán tovább élnek az emberek, mint Európa más részein, és délen az öregek között több a férfi, mint északon.
2050-re a 65 évesek száma meghaladja majd a 15 évesekét - jósolják a demográfusok, miközben mások áltudományos eredményekre hivatkozva kínálnak még ennél is többször úgynevezett anti-aging, vagyis öregedés ellenes terápiákat, de a valóságban tényleg gyorsan haladnak a sejtek öregedésének lassítását célzó kutatások - erről közölt hétfőn összeállítást a Der Spiegel online kiadásában.

Anti-aging és a szélhámosok

A német hetilap egy angol biológus professzort idéz, aki szerint "a modern társadalmak igen figyelemre méltó eredményeket értek el a korai halál felszámolásával, viszont megfizetik ennek árát az idős emberek növekvő számával". Richard Faragher úgy véli: az öregedés vált a legnagyobb kihívássá a fejlett társadalmak számára, s az emberek csak akkor élhetnek meg jó egészségben magas kort, ha a tudományos kutatások eredményesebbé válnak.

Ezzel a folyamattal egyidejűleg az elmúlt tíz esztendőben szabályos áradat indult meg a különböző táplálék-kiegészítőkből és diétás módszerekből, amelyek reklámozásához nem szükségesek a pontosan ellenőrzött orvosi eredmények. Az átlagpolgár nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizze az anti-aging hirdetések állításait.

Délen a férfiak is olyan sokáig élnek, mint a nők

Ezek a jelenségek komoly vitát váltottak ki Münchenben, az Európai Tudomány Nyílt Fórumán (ESOF), amely a legnagyobb tudományközi konferencia az idén Európában. A tudósok szerint mindenképpen fel kell hívni a laikusok figyelmét arra a szélhámoskodásra, ami az öregedés elleni, áltudományos szerekkel folyik.

A kutatók felhívták a figyelmet arra: minél délebbre megyünk, annál kiegyenlítettebbek az esélyek nők és férfiak között arra, hogy egyaránt hosszú életűek lehetnek. Míg ez az arány északon 100 éves korban hét az egyhez a nők javára, délen csak kettő az egyhez, vagy éppen egy az egyhez.

Szardínián és Krétán élnek a legtovább az emberek

Általában elmondható, hogy Európa déli részén, így például Szardínián vagy Krétán nagyobb az esély a hosszú, egészséges életre, s ez valószínűleg a gének és az életstílus miatt van így - véli Claudio Franceschi bolognai immunológus professzor. Hozzátette: valószínű, hogy az öregedésre, mint az egész testet átalakító folyamatra kellene tekinteni, amely az egyes sejtektől kezdve a különböző szervekig megváltoztatja az embert.