Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Délen tovább élnek a férfiak, mint északon

2006.07.17. 13:10
Szardínián és Krétán tovább élnek az emberek, mint Európa más részein, és délen az öregek között több a férfi, mint északon.
2050-re a 65 évesek száma meghaladja majd a 15 évesekét - jósolják a demográfusok, miközben mások áltudományos eredményekre hivatkozva kínálnak még ennél is többször úgynevezett anti-aging, vagyis öregedés ellenes terápiákat, de a valóságban tényleg gyorsan haladnak a sejtek öregedésének lassítását célzó kutatások - erről közölt hétfőn összeállítást a Der Spiegel online kiadásában.

Anti-aging és a szélhámosok

A német hetilap egy angol biológus professzort idéz, aki szerint "a modern társadalmak igen figyelemre méltó eredményeket értek el a korai halál felszámolásával, viszont megfizetik ennek árát az idős emberek növekvő számával". Richard Faragher úgy véli: az öregedés vált a legnagyobb kihívássá a fejlett társadalmak számára, s az emberek csak akkor élhetnek meg jó egészségben magas kort, ha a tudományos kutatások eredményesebbé válnak.

Ezzel a folyamattal egyidejűleg az elmúlt tíz esztendőben szabályos áradat indult meg a különböző táplálék-kiegészítőkből és diétás módszerekből, amelyek reklámozásához nem szükségesek a pontosan ellenőrzött orvosi eredmények. Az átlagpolgár nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizze az anti-aging hirdetések állításait.

Délen a férfiak is olyan sokáig élnek, mint a nők

Ezek a jelenségek komoly vitát váltottak ki Münchenben, az Európai Tudomány Nyílt Fórumán (ESOF), amely a legnagyobb tudományközi konferencia az idén Európában. A tudósok szerint mindenképpen fel kell hívni a laikusok figyelmét arra a szélhámoskodásra, ami az öregedés elleni, áltudományos szerekkel folyik.

A kutatók felhívták a figyelmet arra: minél délebbre megyünk, annál kiegyenlítettebbek az esélyek nők és férfiak között arra, hogy egyaránt hosszú életűek lehetnek. Míg ez az arány északon 100 éves korban hét az egyhez a nők javára, délen csak kettő az egyhez, vagy éppen egy az egyhez.

Szardínián és Krétán élnek a legtovább az emberek

Általában elmondható, hogy Európa déli részén, így például Szardínián vagy Krétán nagyobb az esély a hosszú, egészséges életre, s ez valószínűleg a gének és az életstílus miatt van így - véli Claudio Franceschi bolognai immunológus professzor. Hozzátette: valószínű, hogy az öregedésre, mint az egész testet átalakító folyamatra kellene tekinteni, amely az egyes sejtektől kezdve a különböző szervekig megváltoztatja az embert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!