Auguszta
-3 °C
2 °C

Fegyverkeznek a Fülöp-szigeteki újságírók

2005.05.26. 11:11
A Fülöp-szigeteki újságírók egy csoportja a hadsereghez fordult segítségért, azzal keresték meg a védelmi minisztériumot, hogy adjanak fegyvert nekik és képezzék ki őket azok használatára. Az ország a világ leggyilkosabb térségének számít a média szempontjából. Az utóbbi öt évben megölt újságírók közül egyetlen egynek sem találták meg a gyilkosát.

A Fülöp-szigeteki újságírók megelégelték kiszolgáltatottságukat, és önvédelmi mozgalmat indítottak nemrég a médiában dolgozó munkatársak érdekében. Az ország a világ leggyilkosabb térségének számít a média szempontjából, 2000 óta tizennyolc újságírót öltek meg, áll a New York-i Újságíróvédelmi Bizottság (Commission to Protect Journalists - CPJ) jelentésében.

Lőni tanulnak


Fotó: EPA

Hétfői nyilatkozatában az ország elnöke, Gloria Macapagal Arroyo támogatásáról biztosította az életüket féltő újságírókat, és beszámolt arról, hogy ötmillió peso (19 millió forint) indulóösszeggel létrehozta a Sajtószabadság Alapítványt, aminek feladata a korábbi gyilkosságok felderítése, illetve a további médiaellenes bűncselekmények megelőzése lesz. Az alapítvány pénzéből fedezik majd az idáig felderítetlen esetekben a nyomravezetői díjat, a tanúk védelméhez szükséges összegeket, írja a China View.

Az újságírószövetség tagjai üdvözölték az alapítvány létrejöttét, de közölték, ennél több politikai akaratot várnak a kormányzattól az újságírók elleni bűncselekmények megelőzése érdekében.

Közben az újságírók egy csoportja a hadsereghez fordult segítségért. Joel Egco, a Felelős Médiaszövetség (Association of Responsible Media - ARMED) nevében azzal kereste meg a védelmi minisztériumot, hogy adjanak fegyvert az újságíróknak és képezzék ki őket azok használatára. Manilától északkeletre, az Aguinaldo Tábor lőterén többen már meg is kezdték a gyakorlást.

Közöny

A CPJ jelentése szerint a Fülöp-szigeteket Irak, Kolumbia, Banglades és Oroszország követi a veszélyességi listán. Az utóbbi öt évben a világban megölt újságírók fele ebben az öt országban veszítette életét. A bizottság úgy véli, hogy ezekben az országokban a bűnüldözés terén tanúsított kormányzati közöny vezetett a tarthatalan körülményekhez. 2000. január elseje óta az ezekben az országokban megölt 58 újságíró közül egyetlen egynek sem találták meg a gyilkosát.