Alfréd
-7 °C
2 °C

Megrongáltak a Filozófiai kertet a Gellért-hegyen

2006.10.17. 19:09
El akarták szállítani a Gellért-hegyről a Wagner Nándor szobrászművész bronzszobraiból álló szoborcsoportot.

Megrongálták a Gellért-hegyi víztározó fölötti területen álló, Filozófiai kert nevű szoborcsoportot, amely az emberiség történetét meghatározó vallásalapítóknak állít emléket, tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az I. kerületi önkormányzat kedden kapott lakossági bejelentést a rongálásról, s ezt követően feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Az elkövetők a szobrok körül álló, nagymérető bronz ívdarabokból ötöt elvittek, és fűrésszel bevágást ejtettek a bronzszobrokon, hogy azok gyorsan letörhetők és elszállíthatók legyenek.

Minden jel arra mutat: a tettesek arra készültek, hogy a szobrokat elszállítsák, és ezt meg is tették volna, ha ebben meg nem akadályozzák őket. A közlemény arra is kitér, hogy a rongálókat az a szemtanú zavarta meg, aki később az önkormányzatnál a lakossági bejelentést tette.

A vizsgálat eddigi állása szerint hétfő délután a szoborcsoport még teljesen ép volt, így a rongálás aznap este vagy éjszaka történhetett.

A Wagner Nándor szobrászművész bronzszobraiból álló szoborcsoport életnagyságban állított emléket az egész emberiség történetét meghatározó vallásalapítóknak. A vallásalapítókat úgy ábrázolja, amint egymással harmóniában, egyetlen pont, a szoborcsoport geometriai középpontja felé tekintenek. A szoborcsoport a vallások, a kultúrák összebékülésének szimbóluma.

Több szobrot loptak el vagy rongáltak meg az utóbbi időben. Gyöngyösorosziban egy 56-os lányszobor fejét törték le, Sárospatakon a Bessenyei-szobor fejét vágták le, Szombathelyen egy köztéri kiállítás egyik alkotását rúgta le egy fiatal, Kaposváron a Gugyuló Jázus másolatát lopták le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!