Árpád
-2 °C
3 °C

Eltűnt százötven konténernyi kínai áru

2003.09.09. 07:35
Mintegy 65 millió forintot követel a vám- és pénzügyőrség az egyik hazai vámügynökségtől, amely kezességet vállalt 150 konténernyi kínai árura. Csakhogy a kérdéses ruhaneműk, illetve cipők, amelyek a 8-as számú vámhivatalhoz érkeztek be, a vámeljárás során eltűntek.
A Magyar Hírlap információi szerint nincs nyoma az irdatlan mennyiségű árunak a pénzügyőrség számítógépes nyilvántartásában. A helyzetet bonyolítja, hogy - a kezességet vállaló cég szerint - a konténereknek azután kélt lábuk, hogy a 65 millió forintot a megrendelő vállalkozás már kifizette a vámőrségnek.

Felszívódott a vámteher

A napilap keddi számában részletesen beszámol az esetről. A cikkből kiderül, hogy a vám- és pénzügyőrség miatt padlóra kerülhet az érintett magyar cég. A vámhatóság ugyanis felfüggesztette a Consenzus Külkereskedelmi Lebonyolító és Vámügyintéző Kft. tevékenységét, mert az nem fizetett meg 65 millió forint vámot 150 konténernyi kínai áru után.

Kovács Katalin, a Consenzus ügyvezető igazgatója szerint azonban olyan áru után akarják cégével megfizettetni a vámterhet, amelyet a megrendelő már egyszer kifizetett, ráadásul nem is szerepel a vámőrség számítógépes nyilvántartásában.

Az ügy előzménye - írja a Magyar Hírlap -, hogy 2001 februárjában 150, kínai áruval megrakott konténer érkezett a hamburgi kikötőbe. Kettőben a német fináncok a szállítólevélben feltüntetett ruha és cipő helyett cigarettát találtak. Így jutottak el Magyarországra egy Super Star '96 nevű Kft.-hez, amely egyik megrendelője volt a portékának.

A cégről kiderült, a cigaretta csempészéséhez nincs köze, ám nem fizetett vámot az importált termékek után. Legalábbis a vám- és pénzügyőrség szerint amely a pénzt már nem tudta behajtani a Super Staron, mert az időközben megszűnt. Így fordult a Consenzus Kft.-hez mint kezeshez. Ez utóbbi cég ügyvezetője ugyanakkor a Magyar Hírlapnak azt mondta, a Super Star megszűnése előtt teljesítette a vámbefizetést. Erre közvetett bizonyítékai is vannak.

Hol a lóvé?

A helyzetet bonyolítja, hogy a Consenzus szerint a kínai áru, illetve az utána befizetett vám "kitörlődött" a vámőrség számítógépes nyilvántartásából. Kovács Katalinék azt feltételezik, hogy a vámeljárásban részt vevő fináncok a befizetett 65 millió forintot zsebre tették, és hogy ennek ne legyen nyoma, kitörölték a rendszerből, hogy az áru Magyarországra érkezett. Pontosabban a 150 konténernyi ruha, cipő helyett más terméket vettek nyilvántartásba.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az ügyben nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. A Központi Bűnüldözési Igazgatósága megállapította, hogy valóban vaj lehet a fináncok fején. Az érintett fináncoknak azonban továbbra is dolgozhatnak, ugyanis sikerült tisztázniuk magukat. A 65 millió azonban nincs meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?