Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Eltűnt százötven konténernyi kínai áru

2003.09.09. 07:35
Mintegy 65 millió forintot követel a vám- és pénzügyőrség az egyik hazai vámügynökségtől, amely kezességet vállalt 150 konténernyi kínai árura. Csakhogy a kérdéses ruhaneműk, illetve cipők, amelyek a 8-as számú vámhivatalhoz érkeztek be, a vámeljárás során eltűntek.
A Magyar Hírlap információi szerint nincs nyoma az irdatlan mennyiségű árunak a pénzügyőrség számítógépes nyilvántartásában. A helyzetet bonyolítja, hogy - a kezességet vállaló cég szerint - a konténereknek azután kélt lábuk, hogy a 65 millió forintot a megrendelő vállalkozás már kifizette a vámőrségnek.

Felszívódott a vámteher

A napilap keddi számában részletesen beszámol az esetről. A cikkből kiderül, hogy a vám- és pénzügyőrség miatt padlóra kerülhet az érintett magyar cég. A vámhatóság ugyanis felfüggesztette a Consenzus Külkereskedelmi Lebonyolító és Vámügyintéző Kft. tevékenységét, mert az nem fizetett meg 65 millió forint vámot 150 konténernyi kínai áru után.

Kovács Katalin, a Consenzus ügyvezető igazgatója szerint azonban olyan áru után akarják cégével megfizettetni a vámterhet, amelyet a megrendelő már egyszer kifizetett, ráadásul nem is szerepel a vámőrség számítógépes nyilvántartásában.

Az ügy előzménye - írja a Magyar Hírlap -, hogy 2001 februárjában 150, kínai áruval megrakott konténer érkezett a hamburgi kikötőbe. Kettőben a német fináncok a szállítólevélben feltüntetett ruha és cipő helyett cigarettát találtak. Így jutottak el Magyarországra egy Super Star '96 nevű Kft.-hez, amely egyik megrendelője volt a portékának.

A cégről kiderült, a cigaretta csempészéséhez nincs köze, ám nem fizetett vámot az importált termékek után. Legalábbis a vám- és pénzügyőrség szerint amely a pénzt már nem tudta behajtani a Super Staron, mert az időközben megszűnt. Így fordult a Consenzus Kft.-hez mint kezeshez. Ez utóbbi cég ügyvezetője ugyanakkor a Magyar Hírlapnak azt mondta, a Super Star megszűnése előtt teljesítette a vámbefizetést. Erre közvetett bizonyítékai is vannak.

Hol a lóvé?

A helyzetet bonyolítja, hogy a Consenzus szerint a kínai áru, illetve az utána befizetett vám "kitörlődött" a vámőrség számítógépes nyilvántartásából. Kovács Katalinék azt feltételezik, hogy a vámeljárásban részt vevő fináncok a befizetett 65 millió forintot zsebre tették, és hogy ennek ne legyen nyoma, kitörölték a rendszerből, hogy az áru Magyarországra érkezett. Pontosabban a 150 konténernyi ruha, cipő helyett más terméket vettek nyilvántartásba.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az ügyben nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. A Központi Bűnüldözési Igazgatósága megállapította, hogy valóban vaj lehet a fináncok fején. Az érintett fináncoknak azonban továbbra is dolgozhatnak, ugyanis sikerült tisztázniuk magukat. A 65 millió azonban nincs meg.