Erzsébet
1 °C
4 °C

Ismerhette egymást a két finn ámokfutó

2008.09.25. 11:30
A 22 éves Matti Juhani és a 18 éves Pekka-Eric Auvinen összesen 18 ember halálát okozták, és elképzelhető, hogy kapcsolatban álltak.

Valószínűleg kapcsolatban állt egymással az a két finn fiatal, akik összesen 18 ember halálát okozták két iskolában Finnországban: egyikük még tavaly november 7-én lövöldözött Helsinkitől északra, a másik pedig kedden végzett kilenc diákkal és egy tanárral Kauhajokiban. Mindketten öngyilkosok lettek a vérfürdők után.

A keddi iskolai lövöldözés vizsgálatának parancsnoka, Jari Neulaniemi csütörtökön közölte: "lehetséges, hogy a két gyilkos fiatal ismerte egymást." Hozzátette: mindkét ámokfutónak közös érdeklődési köre és hobbijaik voltak, és rendszeresen jártak lőterekre.

A 22 éves Matti Juhani Saari kedden nyitott tüzet egy felnőttképzésre szakosodott iskolában a Finnország délnyugati részén lévő Kauhajokiban: kilenc diáktársát és egy tanárát gyilkolta meg, majd maga ellen fordította fegyvert. Kórházba szállítása után halt meg. 2007. november 7-én a 18 éves Pekka-Eric Auvinen hat diákot, egy igazgatónőt és egy ápolót ölt meg, miután ámokfutást rendezett szintén egy iskolában Jokela városában.

Az eddigi vizsgálatok szerint Saari több mint 300 kilométert utazott azért, hogy megvegye 22-es kaliberű fegyverét Jokelában. Azt viszont még nem derítették ki, hogy ugyanott vette-e fegyverét, mint a tavalyi ámokfutó, de annyi bizonyos: Jokelában csak egy fegyverbolt van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?