Erzsébet
1 °C
4 °C

A vérengzés véget vet a finnek fegyvertartási szabadságának

2008.09.24. 09:43
A fegyverviselési szabályok szigorításához vezethet az a 10 áldozattal járó iskolai lövöldözés, amelyet kedden hajtott végre saját iskolájában egy 22 éves diák, aki végül öngyilkos lett. Finnország vadászhagyományai miatt a világnagyhatalom az otthon tartott fegyverek számát illetően, az ötmilliós országban 1,6 millió puskát és pisztolyt vettek házihasználatra.

A rendőrség is felfigyelt Matti Juhani Saari fegyveres videóira, amelyeket a You Tube-on tett közzé az elmúlt napokban. A nyomozók hétfőn kikérdezték a pisztollyal pózoló és lődöző fiatalembert, de úgy ítélték meg, hogy a felvételek közvetlenül nem fenyegettek senkit, ezért elengedték.

Diákok emlékeznek az áldozatokra a város templománál

Saari másnap, kedden feketébe öltözve kezdett lövöldözni a Helsinkitől 330 kilométerre fekvő Kauhajoki felnőttképző centrumában. A fiatalember akciója után az iskola kilenc diákjának holttestét találták meg az egyik tanteremben. A mentőegységek a iskolafolyosón egy súlyos sérültet fedeztek fel, aki a kórházba szállítás után halt meg. Saari a vérengzés után öngyilkos lett.

A finn miniszterelnök a fegyverviselési szabályok szigorítását helyezte kilátásba a lövöldözést követően – adta hírül a BBC. Matti Vanhanen szerint az ország hagyományai szerint ugyan sokan tartanak fegyvert otthon, de a szabályozás már túl régi. Jelenleg akár 15 éves fiatalok is kaphatnak engedélyt éles lőfegyver tartására.

A finnek birtokolják a világon a harmadik legtöbb fegyvert. Az 1,6 millió nyilvántartott puskánál, pisztolynál többet a hivatalos statisztikák szerint csak az Egyesült Államok és Jemen állampolgárai halmoztak fel.

A miniszterelnök szerint a rendőrség fellépése és az internetes fórumok monitorozása sem volt megfelelő. Vanhanen szerint az „internet és You Tube fórumai nem egy másik bolygón vannak, hanem világunk részét képezik, ezért a felnőttek felelőssége figyelni arra, hogy mi történik ott”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?