István, Vajk
17 °C
34 °C

A vérengzés véget vet a finnek fegyvertartási szabadságának

2008.09.24. 09:43
A fegyverviselési szabályok szigorításához vezethet az a 10 áldozattal járó iskolai lövöldözés, amelyet kedden hajtott végre saját iskolájában egy 22 éves diák, aki végül öngyilkos lett. Finnország vadászhagyományai miatt a világnagyhatalom az otthon tartott fegyverek számát illetően, az ötmilliós országban 1,6 millió puskát és pisztolyt vettek házihasználatra.

A rendőrség is felfigyelt Matti Juhani Saari fegyveres videóira, amelyeket a You Tube-on tett közzé az elmúlt napokban. A nyomozók hétfőn kikérdezték a pisztollyal pózoló és lődöző fiatalembert, de úgy ítélték meg, hogy a felvételek közvetlenül nem fenyegettek senkit, ezért elengedték.

Diákok emlékeznek az áldozatokra a város templománál

Saari másnap, kedden feketébe öltözve kezdett lövöldözni a Helsinkitől 330 kilométerre fekvő Kauhajoki felnőttképző centrumában. A fiatalember akciója után az iskola kilenc diákjának holttestét találták meg az egyik tanteremben. A mentőegységek a iskolafolyosón egy súlyos sérültet fedeztek fel, aki a kórházba szállítás után halt meg. Saari a vérengzés után öngyilkos lett.

A finn miniszterelnök a fegyverviselési szabályok szigorítását helyezte kilátásba a lövöldözést követően – adta hírül a BBC. Matti Vanhanen szerint az ország hagyományai szerint ugyan sokan tartanak fegyvert otthon, de a szabályozás már túl régi. Jelenleg akár 15 éves fiatalok is kaphatnak engedélyt éles lőfegyver tartására.

A finnek birtokolják a világon a harmadik legtöbb fegyvert. Az 1,6 millió nyilvántartott puskánál, pisztolynál többet a hivatalos statisztikák szerint csak az Egyesült Államok és Jemen állampolgárai halmoztak fel.

A miniszterelnök szerint a rendőrség fellépése és az internetes fórumok monitorozása sem volt megfelelő. Vanhanen szerint az „internet és You Tube fórumai nem egy másik bolygón vannak, hanem világunk részét képezik, ezért a felnőttek felelőssége figyelni arra, hogy mi történik ott”.