Emőke
-4 °C
9 °C

Oklahoma Cityt fenyegeti a bozóttűz

2006.01.02. 20:32
Több lakónegyedet is ki kellett üríteni Oklahoma Cityben a tűzvész miatt. A bozóttüzek Texasban két falút pusztítottak el, Új-Mexikóban egy nyugdíjasotthont kellett evakuálni.

Negyven kilométer széles lángoszlop fenyegeti Oklahoma Citít, jelentette az AP. Az Egyesült Államok középnyugati területeinek déli részén hetek óta nagy szárazság tombol, emiatt különösen gyúlékonnyá váltak a mezők. A bozóttüzeket erős széllökések is erősítik.

A tűz két texasi falúcskát, az összesen 125 embernek otthont adó Ringgoldot é Kokomót teljesen elpusztította. De lángokban áll a Dallastól kétszáz kilométerre fekvő Carbon és Gorman környéke is. Carbonban az elmúlt héten már kilencven ház égett le.

Oklahomában az állam legnagyobb városában már evakuálni kellett néhány kerület lakóit a bozóttüzek miatt. A városban összesen huszonöt helyen lángolt fel a tűz. Államszerte több tucat tűz pusztít, az oltást nyolcvan kilométeres szél nehezíti, jelentette az AP.

Új-Mexikóban is terjednek a tüzek, a texasi államhatáron lévő Hobbs városka nyugdíjasotthonából 170 idős embert kellett kimenekíteni. Evakuálták a helyi főiskolát és egy kaszinót is. A környéken 65 000 holdnyi földterület égett le.