Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Érzékeny, intelligens halakat védenek az állatvédők

2004.11.17. 14:20
Már halat sem ehetnénk lelkiismeret-furdalás nélkül a New York-i állatvédők szerint, akik brit tudósok kutatásaira hivatkozva állítják, hogy a halak intelligens, érző lények, így semmivel sem érdemelnek rosszabb bánásmódot, mint mondjuk a macskák. A doktorok mégis kiállnának a szívbetegségek megelőzésében is hasznos halfogyasztás mellett.
Tofuból készült halászlével és vegetáriánus sushival kezdtek legújabb kampányukba az amerikai állatvédők. Halempátia Projektjük keretében arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a halak, a közvélekedéssel szemben intelligens és érzékeny állatok, ezért legfeljebb ugyanannyira érdemlik meg, hogy megegyék őket, mint a kutyák és a macskák.

Házihalat nem esznek

"Senki sem akasztana horgot egy kutya vagy egy macska szájába", jelentette ki Bruce Friedrich, az akciót szervező Emberek az Állatokkal Szembeni Etikus Bánásmódért (PETA) nevű csoport szóvivője. Véleménye szerint ha az emberek rájönnek, hogy a halak legalább olyan kedves állatok, mint a házikedvencek, nem esznek majd többet.

"A halak nagyon összetett organizmusok, és egy csomó lenyűgöző dolgot tudnak", ismerte el az AP-nek James Rouse, a Wyoming Egyetem idegsejtkutatója. Véleménye szerint ugyanakkor tévedés lenne azt hinni és azért aggódni, hogy tudják, mi történik velük. A PETA akciója ellen tiltakozott az Amerikai Szív Szövetség (AHA) is, az orvosokból álló szervezet régóta pártolja az alacsony zsírtartalma miatt a szívbetegségek kockázatát csökkentő halhús fogyasztását.

Félreértett gerinces

A Halempátia Projekt szervezői azonban kettős üzenettel támadnak. Egyrészt embertelennek próbálják bemutatni a nagyipari halászatot, másrészt etikai kételyeket kívánnak ébreszteni a fogyasztókban. "A halakat félreértik, mert annyira nem részei a napi életünknek", nyilatkozta az AP-nek Karin Robertson, a Halempátia Projekt menedzsere. "Lenyűgöző egyéniségek, mégis brutálisan kínozzák őket", mondta Robertson, aki egy indianai halbiológus lánya.

A PETA brit tudósok Amerikában kevés visszhangot kapó felfedezéseire alapozza kampányát. "Bár az emberek nagy része borsóagyú debilnek tartja a halakat, sok területen, így a memória nagysága, kognitív képességek, lekörözik a magasabb rendű állatokat", írta a New Scientistben Culum Brown, az edinburgh-i egyetem biológusa. Egy másik kutató, Chris Glass arról írt tanulmányt, hogy a tőkehalak milyen képességeket fejlesztettek ki a halászhálók elkerülésére.

Nem értik a vádakat

A két kutatás már elég volt a PETA tagjainak ahhoz, hogy értelmes, érző lényként tekintsenek a halakra. Glass azonban távolságtartóbb. "Bár a halak kétségtelenül képesek komplex feladatok megtanulására, kutatásunk célja inkább a halászati ipar segítése", nyilatkozta.

A halászati cégek is értetlenkednek. A társaságok az utóbbi időben önkéntesen vállaltak nagyobb felelősséget a halállomány fenntartására, érdekvédelmi szervezetüket azonban még sosem vádolták kegyetlenkedéssel. "Felelőtlenségnek tartom, hogy el akarják riasztani az embereket a halfogyasztástól, amikor az orvosok is ezt javasolják. Ha már valamit, akkor lehetőség szerint minél több halat kell ennünk", nyilatkozta az AP-nek John Connelly, a halászcégek szövetségének vezetője.