Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Még a jövő héten sem lesz strandidő

2005.06.09. 13:52
Enyhülni kezd az idő szombaton: az ország keleti felében 17, nyugaton 22 fok körül alakul a hőmérséklet. A jövő héten napos, de esőkkel tarkított, nem éppen kellemes, párás idő várható.

Pénteken egy árnyalatnyit javul a botrányosan hideg és esős idő, hét végén elkezdődik a felmelegedés, tudtuk meg Aigner Szilárd meteorológustól. Szombaton az ország délnyugati részén már 22 fok is lehet, északkeleten 17 fok lesz a csúcshőmérséklet. Vasárnap már északkeleten is 19 fokig melegszik a levegő, a kora tavaszias időjárás szép lassan elmúlik.

A jövő héten határozott javulás várható, már tartósan 20 foknál melegebb lesz, de a napsütést rendszeresen záporok, zivatarok szakíthatják félbe. Strandidőről tehát egyelőre nem beszélhetünk, mondta Aigner. A sok csapadék miatt párás melegre számíthatunk.

A szokatlan időjárás része az egész Európára jellemző bolond időre, amely a meteorológus szerint csak a kontines nyugati részét kíméli meg. Mint arról beszámoltunk, Grúziában és Bulgáriában árvizek pusztítanak, Horvátországban és Boszniában hó esett, és száz kilométeres szél nyargalászik, Észak-Olaszországot jégeső veri, Ausztriában utakat kellett lezárni a hó miatt, Csehországban és Szlovákiában a múlt heti kánikulához képest húsz-huszonöt fokot zuhant a hőmérséklet. A szélsőséges időjárást az Európát elárasztó hideg légtömeg okozza.

Medárd, a népi bölcsesség

A legenda úgy tartja, hogy ha Medárd napján (június 8-án) esik, utána negyven napig esni fog. Aigner Szilárd szerint ebben van némi igazság: még ha nem is negyven napig zuhog, statisztikailag kimutatható, hogy az évnek ebben az időszakában másfél-két hétre rendszerint esősre és hűvösre fordul az idő.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft