Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Tíz halott a kelet-balkáni ítéletidőben

2005.07.03. 19:29
Bulgáriában a villámok, Romániában az áradás szedett áldozatokat a hétvégén. Az esőzés síneket mosott el és falvakat zárt el a külvilágtól.

Négy bolgár és hat román vesztette életét a hétvégi felhőszakadásokat követő áradásokban és az ítéletidőben.

Médiajelentések szerint szombaton villám sújtott halálra a dél-bulgáriai Parvomaj közelében egy házaspárt, Vojevodinovo és Szliven mellett pedig egy-egy férfit. Vasárnap Várna közelében leállt a közlekedés az ország legforgalmasabb keleti vasútvonalán, mivel a síneket víz öntötte el. Az északi Rusze közelében gátszakadás történt, egész nyájak fulladtak vízbe.

Románia déli részén szombat óta csaknem száz településen több mint 2500 házat, számos utat és hidat rongált meg az özönvízszerű eső. Az áradás által elszigetelt településekről katonák százai és helikopterek menekítik ki a lakosokat.

Az Olt megyei Schitu településen egy 54 éves asszony vízbe fulladt, 18 hónapos unokája eltűnt, feltehetően elsodorta az ár. A közeli Serbanesti falu feletti gát átszakadt, több tucat házat elöntött az Olt, két férfi és egy nő vízbe fulladt. Rovinariban két bányász villámcsapás következtében meghalt, két társukat kórházba szállították.