Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tömeges kitelepítés a kínai földrengéstó miatt

2008.05.28. 07:27
752 méter magas természetes gát zárja el a Csian folyó vízutánpótlását, és az esős idő miatt a helyzet egyre kritikusabb. A legnagyobb újkeletű tó miatt jelenleg 150 millió köbméter víz fenyegeti az alacsonyabban fekvő településeket, teljes gátszakadás esetén 1,3 millió embert kellene kitelepíteni.

A hatóságok több mint 150 ezer embert telepítettek ki elővigyázatosságból a délkelet-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban kialakult Tangcsiasan (Tangjiashan) földrengéstó alatti folyószakaszról, közölték szerdán kínai tömegtájékoztatási eszközök.

A május 12-i földrengést követő földcsuszamlások következtében egy 752 méter magas természetes gát alakult ki és zárja el a Csian (Jianhe) folyó vízutánpótlását Pejcsuan (Beichuan) járásban. A csapadékos idő miatt a helyzet egyre kritikusabb, naponta átlagosan egy méterrel nő a mesterséges tó vízszintje, jelenleg mintegy 150 millió köbméternyi víz fenyegeti az alacsonyabban fekvő településeket.

Összesen 35 ilyen tó alakult ki, de ezek közül a Tangcsiasan a legnagyobb. Ha a "földrengéstó" gátjának egyharmada szakadna át, akkor 33 településről 158 ezer embernek kellene elhagyni otthonát. A gát felének átszakadása 1,2 millió ember életét veszélyeztetné, a teljes gátszakadáskor pedig közel 1,3 millió embert kellene kitelepíteni, mondta tó közvetlen szomszédságában fekvő Mianjang (Mianyang) város helyettes polgármestere. Lin Hszin (Lin Xin) szerint a teljes gátszakadás kevésbé valószínű, de a lehető legrosszabbra is fel kell készülniük.

A keddi hivatalos adatok szerint 67 183 ember halt meg a május 12-i, 7,9-es erősségű földrengésben, 20 790 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A sebesültek száma megközelíti a 362 ezret, ötmillióan pedig földönfutóvá váltak.

Az ázsiai ország középső részét sújtó esőzések következtében több mint húszan haltak meg. Kujcsou (Guizhou) tartományban 18-an vesztették életüket, tucatnyi ember eltűnt, 166 megsérült, 4600-at pedig ki kellett menekíteni, amikor a víz elöntötte a tartományi székhely, Kujjang (Guiyang) egyes részeit. Hupej (Hubei) tartományban három ember halt meg, jelentette kedden az Új-Kína hírügynökség.

Kína számít a japán légierő gépeire

A kínai kormány felkérte Japánt, hogy katonai repülőgépeivel segítsen a több mint 67 ezer emberéletet követelő május 12-i földrengés kárvallottjainak szánt külföldi segélyküldemények helyszínre szállításában, jelentette szerdán a japán média. Ez lenne az első eset a második világháború óta, hogy japán katonák jelennének meg Kínában, illetve Kína légterében.

A japán külügyminisztérium egy tisztségviselője csak annyit mondott a médiában közölt jelentésekről, hogy Tokió most vizsgálja, milyen további segítséget nyújthat a földrengés kárvallottjainak, és hogy a külügyminisztérium konzultációkat folytat ez ügyben a védelmi minisztériummal. Közvetlenül a Richter-skála szerint nyolcas erősségű kínai földrengés után Japán mentőbrigádokat és orvosokat küldött az elemi csapás által sújtott kínai Szecsuan tartományba.

A két ország viszonyát évtizedeken át mérgezte a háborús múlt. A kínaiak nagy fájdalommal emlékeznek a japán hadsereg kínai területen elkövetett vérengzéseire, kegyetlenkedéseire. Az utóbbi időben azonban feltűnő javulás állt be a két ország sokféle feszültségtől terhes viszonyában, különösen Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök minapi tokiói látogatása óta.