Emma
9 °C
26 °C

Már kilenc halottja van az európai árvizeknek

2006.04.01. 11:10
Valamenyit javult a helyzet Dél-Csehországban, ahol eddig öt halálos áldozatot követelt az áradás. Most az ország északi része van veszélyben, az Elba Drezdában már átbukott a gátakon. Négy éve magasabb volt a víz, de rövidebb ideig tartott az áradás.

Már öt emberéletet követelt a csehországi árvíz, jelentette szombaton reggel a közszolgálati televízió CT24 hírcsatornája. Az ötödik áldozat egy közép-csehországi férfi, akinek a gumicsónakja felfordult a megáradt Sázava folyón, és elsodorta az ár. A csónakot péntek este megtalálták, de a férfinak nyoma veszett, valószínű, hogy vízbe fúlt.

Szlovákiában négyen vesztették életüket eddig az áradásokban.

Most az Elba támad

Mintegy négy tucat helyen továbbra is a legmagasabb, harmadfokú árvízkészültség van érvényben. Míg Dél-Morvaországban és Dél-Csehországban, ahol a megáradt folyók az utóbbi órákban is több ezer hektár termőföldet öntöttek el, már megnyugodni látszik a helyzet, Prágától észak nyugatra az észak-csehországi régióban egyre nagyobb gondokat okoz az Elba.

Ústí nad Labem, Decín, Litomerice és Hrensko városokban, valamint a folyó melletti településeken eddig mintegy 2000 embert kellett kitelepíteni, mert házaikat veszélyezteti a víz. Kitelepítettek egy nyugdíjas otthont, valamint egy gyermek gyógyintézetet is. Több száz lakás péntek óta áram nélkül van, mert a szolgáltató társaságok a nagy víz miatt kénytelenek voltak kikapcsolni az áramot. Néhány folyó mellett álló gyár is leállította termelését, mert a víz veszélyezteti őket.

Átcsapott a gáton a víz

Az egész Elba mentén egyre több közút van víz alatt, ami nagyon komoly közlekedési fennakadásokat, problémákat okoz, s az autósoknak kerülő utakat kell használniuk. A rendőrség azt tanácsolja, hogy az Elba mentét lehetőleg kerüljék el, mert sok közút le van zárva.

Az Elba áradása Németországban is válsághelyzetet okozott. Drezda Gohlis városrészében szombatra virradóra megkezdték az evakuálást, miután az áradó Elba átcsapott a gáton.

Egyesek nem akarják elhagyni otthonaikat, amelyek rendbe hozását a 2002-es nagy elbai árvíz után csak nemrég fejezték be. Gohlisban a biztonsági előírásokra hivatkozva kikapcsolták az áramot. A szász főváros Laubegast nevű városrészében problémamentes a kiköltöztetés.

Katasztrófahelyzet Németországban

Az Elba, ha lassan is, de tovább árad a cseh-német határtól Riesáig tartó szakaszon, de a vízmagasság várhatóan nem éri el a négy évvel ezelőtt mért szintet. Arra számítanak azonban, hogy a magas vízállás tartós lesz.

Drezdában és Pirnában hidakat is lezártak, Meissen több városrészében szintén kikapcsolták az áramot. Riesában számos utcát elöntött a víz, ezeket lezárták. A részben elöntött Pirnában az éjszaka folyamán a katonaság, a helyiek és a kisegítő erők homokzsákokból álló védőfalat próbáltak felhúzni.

Folynak a kiköltöztetések Drezda környékén is. Bad Schandauban szombat reggelig 600 embert helyeztek biztonságba, Pillnitzben egy idősotthon száz lakóját szállították biztonságos helyre.