Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tovább árad a Tisza Szolnoknál

2006.04.19. 13:06
Megkezdődött a Tisza tetőzése Szolnoknál. A vízszint egész délelőtt stabilan 1005 centi volt, majd kora délután egy centivel még emelkedett. A tetőzés napokig is eltarthat, ez pedig megterheli az átázott védműveket.

1005 centiméteren tetőzött a Tisza szerda reggel Szolnoknál, közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási ügyeletese az MTI-vel. A folyó vízszintje délelőtt órákig változatlan maradt, ám délután egyre tovább áradt.

A vízszint jelenleg 1006 centiméter, ez 35 centivel marad el a valah mért legmagasabb vízállástól. A szakemberek nem várnak további áradást, de hosszan tartó tetőzésre számítanak.

A vízügyi igazgatóság szerint a tetőzés akár napokig is eltarthat, a nagy víznyomás alaposan próbára teszi majd a védműveket. A Tisza rekord vízállását 2000-ben ugyanezen a napon, április 19-én mérték 1041 centiméterrel. A mostani, 1005 centiméteres vízállás mindenképpen a második legmagasabb, 1999. március 22-én csak 974 centimétert regisztráltak a vízmércén.

Szerdára vírradó éjszaka is megfeszített munkával, de rendkívüli események nélkül zajlott az árvízi védekezés a vészhelyzeti szakaszokon Szolnoktól egészen az országhatárig. Rendkívüli készültségi fokozatot a Tisza és a Körösök 793 kilométeres szakaszán tartanak fenn.

Szegeden jelenleg 998 centiméter a vízállás, ami 38 centivel haladja meg az eddigi rekordot. Szegednél várhatóan csak pénteken tetőzik majd a folyó.

Az árvíz miatt harmadfokú a készültség a Tiszán Tokaj és Kisköre között, a Taktán, a Kettős-, és Fekete-Körösön, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón, összesen 744 kilométeren.

Másodfokú készültséget tartanak 264 kilométeren a Tiszán Záhony és Tokaj között, a Lónyay főcsatornán, a Bodrogon és a Fehér-Körösön, míg elsőfokú a készültség 345 kilométer hosszon, a Dunán Kalocsa és Baja között, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán.

A Duna folyamatosan apad, szerda reggelre Bajánál 730 centiméteres magasságot ért el, Mohácsnál pedig meg lehetett szüntetni az elsőfokú készültséget. A Tiszán Tokajnál 788 centiméteres a vízállás, Kisköréig apadt, alatta a déli országhatárig továbbra is árad.