György
14 °C
24 °C

Rekordközelben a Tisza Szegednél

2006.04.15. 16:13
Rövid időre apadni kezdett a Tisza Szegednél, mert a Vajdaságban átcsapott a folyó a védőgátakon. Ettől a város még nem menekült meg, továbbra is rekordáradást várnak hétfőre. A polgármester korlátozta a városiak közlekedését.

A lakosságot is érintő korlátozásokat vezettek be Szegeden, ahol két napon belül minden eddiginél magasabban, 960 centiméter felett tetőzhet a Tisza. Botka László polgármester szombat délutáni bejelentése szerint szombat este 8-tól vasárnap hajnali 6-ig csak az árvízvédelmi munkálatokon dolgozók közelíthetik meg a városon belüli töltéseket, a rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

Szombaton 14 órától a tömegközlekedési járművek Szegeden ingyenesen vehetők igénybe.

A polgármester azt kérte a lakosságtól, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a személygépjárművek használatától, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a védekezést akadályozó járműveket figyelmeztetés nélkül, azonnal elszállítják. A város teljes közigazgatási területén szivattyúzási tilalmat rendelnek el a magántulajdonú ingatlanokban.

A Tisza vízszintje szombaton reggel Szegednél 939 centiméter volt, ez 10 centiméterrel haladja meg a 2000-es árvíz szintjét; a folyó folyamatosan árad, egy nap alatt 13 centimétert emelkedett a vízszint. Szombat hajnalban a Tisza vízszintje 940 centiméterre emelkedett, utána azonban mérsékelt apadás volt tapasztalható, ennek oka, hogy Tiszasziget alatt, a Vajdaságban a Gyálai nyári gáton átcsaptak a hullámok és megkezdődött a védmű mögötti mélyebben fekvő terület feltöltődése.

Szombattól katonai helikoptereket is bevontak a védekezési munkálatokban, melyek esetleges légi szállításhoz végeznek felderítő munkát. Szeged belvárosában buzgár tört fel, de ellennyomó medencével sikerült lokalizálni az intenzív szivárgást.