Márk
13 °C
28 °C

A vírus már az országban van

2005.02.21. 16:36
Az ország több megyéjében észlelték az influenzavírus "A" és "B" típusát, de tömegesen még nem fordultak elő megbetegedések. AZ ÁNTSZ folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzahelyzetet.

Az egész országban jelen van az influenza vírus, közölte Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója hétfőn. Előfordul az influenza "A" és "B" típusa egyaránt, eddig tizennyolc esetben mutatták ki a vírust.

Influenza "A" vírust találtak Békésben, Fejér megyében és Budapesten, "B" vírus szintén Békésben, Bács-Kiskun megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bukkant fel. A múlt héten influenza "A"-val Zalában, Vas megyében és Budapesten találkoztak, de a fővárosban előfordult a "B" vírus is.

Előkészületek

November óta figyelőszolgálat működik, és a háziorvosok húsz százaléka a körzeti ÁNTSZ-nek jelenti az influenzaszerű megbetegedéseket. Tavaly november óta több mint négyszázharminc, háziorvosoktól beérkezett mintát vizsgáltak meg a laborokban. Kijelölt óvodai, iskolai, kollégiumi közösségekben szintén figyelik az influenzát és az influenzaszerű megbetegedéseket. Ha bárhol felüti a fejét egy járvány, kötelező jelenteni, mondta.

Melles Márta szerint a vírusra fogékonyak lehetnek azok a fiatalok, akik még nem találkoztak a betegséggel. A vírus mindig egy új variánssal indul, amit most várnak, az a hetvenes évek óta jelen van, de mindig kicsit változik. Rajtuk kívül veszélyeztettek a hatvan évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők.

Egymillió oltást adtak be 2004 végéig

Melles Márta közölte, november elején kezdtek el influenza elleni védőoltásokat adni, eddig 1,3 millió oltóanyagot szállítottak ki, és ebből több mint egymilliót felhasználtak 2004 végéig. Fontos, hogy a hatvan évnél idősebbek és a veszélyeztetett csoportba tartozók 50-60 százaléka kapjon védőoltást, közölte.

Aki beteg, az maradjon otthon, a betegség cseppfertőzéssel terjed, mondta a főigazgató. Javasolta, hogy az influenzát senki ne hordja ki lábon, mert így alakulnak ki a komolyabb szövődmények.