Szilárda
0 °C
6 °C

Mexikóban és Libanonban nem találják a veszélyes influenzaszállítmányt

2005.04.15. 16:08
Tévedésből életveszélyes influenzavírus kísérleti mintáit küldte szét az Amerikai Patológusok Testülete. A világ tizennyolc országának több mint háromezerhétszáz laboratóriumába érkezik a veszélyes küldeményből. A minták kétharmadát az érintett országok egészségügyi szakértői már megsemmisítették, ugyanakkor a Libanonba és a Mexikóba postázott küldeményeknek egyelőre nem akadtak nyomára.

A WHO közlése szerint a libanoni és mexikói laboratóriumok, habár szerepeltek a címlistán, nem kaptak ilyen csomagot. Lehetséges, hogy ezekbe az országokba végülis nem indították útnak a vírusmintákat, de ezt nem lehet biztosra venni. Ezeknek a csomagoknak a sorsát még vizsgálják - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese, Klaus Stohr pénteken.

Ok a pánikra

Az Amerikai Patológusok Testülete (CAP) a világ 18 országának mintegy 3747 laboratóriumába postázott a H2N2-es vírustörzsből, amely az 1957-es járvány idején rengeteg ember halálát okozta - közölte Stohr szerdán. A WHO azóta felszólította valamennyi olyan laboratóriumot, ahol kaptak ilyen küldeményt, hogy semmisítsék meg a mintákat.

A vizsgálatok önmagukban nem veszélytelenek, hiszen ha a vírusok közül akár csak egy is ki jut egy laborból, az akár egészségügyi katasztrófához is vezethet. A tisztviselő szerdán úgy nyilatkozott, hogy ennek csekély a valószínűsége.

Magyarországra csak egy kevésbé veszélyes alfaj került

A nemzetközi vizsgálatban, mely a vírus oltóanyagának elkészítésére irányul, Magyarország is részt vesz, de az Egészségügyi Világszervezet hozzánk csak a vírus egy kevésbé veszélyes alfaját szállítja.

Az országos tiszti főorvos az MTV szerdai híradónak úgy nyilatkozott, hogy az ÁNTSZ-hez nem a világszerte félelmetesnek tartott H2N2 vírus érkezett.