Bernadett
-2 °C
4 °C

Az állatkerti kazuárt csak altatópuskával tudják beoltani

2006.03.03. 13:44
Amennyiben Budapest egyik belső kerületében, vagy bármelyik magyarországi nagyvárosban madárinfluenzától elpusztult madarat találnának, életbe lépne a minden megyére érvényes, a helyi sajátosságokhoz igazított intézkedési terv. Három kilométeres védőzóna, rendszeres közúti ellenőrzés. Az állatkertekben a jövő héten kezdik beoltani a madarakat. Csak a fővárosban 850-et.

Mi történne Budapesten, ha valamelyik belvárosi parkban oszladozó madártetemet találnának, és kiderülne, hogy a tetem H5-ös vírussal fertőzött. Életbe lépne az intézkedési terv, mondta az Index érdeklődésére Süth Miklós országos főállatorvos. Azonnali, három kilométeres körzetre kiterjedő védőzónát húznának.

A fővárosban más a helyzet

A fővárosban jelenleg három északi kerületre (III., IV., XV.) terjed ki a megfigyelési zóna a Horányban talált madárinfluenzás hattyú miatt. A terv minden megyére és Budapestre külön intézkedéseket fogalmaz meg, a sajátságos szempontokat is figyelembe véve.

Magunk Nagybaracskán tapasztaltuk, hogy a védelmi zónában többszörös rendőrségi ellenőrzőponton kell áthámoznia magát minden közlekedőnek. Budapesten azonban más lenne a helyzet. A legtöbb belső kerületben tilos baromfit tartani, így a védőzóna a nagybaracskai csomagtartóellenőrzősnél szabadabb közlekedést tenne lehetővé. De gyakoribb közúti ellenőrzésre kellene számítani, mondta a főállatorvos.

Madarak a vágóhídra

Budapesten csupán egy olyan telep működik, ahol tömegével fordulnak meg csirkék, kakasok, kacsák. Ez a vágóhíd, oda viszont csak egészséges állatok érkeznek, mondta.

Képzeljük el, hogy valamelyik parkban tucatnyi döglött galambot találnak. Az intézkedési terv külön is foglalkozik az ilyen - egyelőre csak fiktív - szituációval. Attól nem kell tartani, hogy sárga védőruhás, gázmaszkos, gépfegyveres rendőrök tünnének fel, de a terv soron kívüliséget ír elő.

Németországban a madárinfluenza már átterjedt más fajokra is, hétfőn például a vírustól elpusztult macskát találtak. Igen csekély annak a valószínűsége, hogy itthon más fajt fertőzzön meg az influenza. A német eset különlegességét az adja, hogy a környéken százszámra pusztultak a H5-ös vírussal fertőzött madarak. Elviekben ugyanakkor itthon előfordulhat, hogy macskánk, kutyánk közvetlen kapcsolatba kerül a vírussal. Az intézkedési terv alig lép túl az egyébként is meglévő szabályokon: nem nyúlunk döglött madarakhoz, kisállatokhoz. Továbbá a macskákat tartsuk zárt helyen, a kutyákat pedig pórázon, és ne engedjük döglött madarakkal játszani őket.

Az állatkerti madarakkal másképpen bánnak

Az előbbi állításunkat némileg módosítjuk: van még egy hely, ahol tömegesen előfordulnak madarak: az állatkertben. Az itteni madarak viszont teljesen más elbírálás alá esnek, mint az egyszerű tájhonos és haszonmadarak. Egy baromfitelepen a cél az, hogy egyáltalán ne legyenek fertőzött állatok a telepen, akár az egész udvar lemászárlása árán is. Az állatkertben viszont csökkenteni kell az esélyt, hogy az állatok fertőződjenek.

Az Európai Unió szerdán elfogadott ajánlása szerint az állatkerti madarakat be kell oltani. Egy külföldi cég máris jelentkezett, és az állatkerti madarak esetében ingyenes vakcinát biztosítanak. Magyarországra a jövő héten érkezik a termékből. A Fővárosi Állatkertben 118 fajból, 850 példányt oltanak be, mondta az Indexnek Molnár Viktor, az állatkert állatorvosa. A sorrendet még nem ismerik, de számítása szerint két nap alatt végeznek a művelettel.

A legnehezebb dolguk minden bizonnyal a kazuárral lesz, ez a madár ugyanis ide-oda rohangál, így nincs más választás, őt altatópuskával oltják be. A récéket, flamingókat, a papagájokat, pingvineket és a struccokat viszont egyesével szépen megszúrják, mondta. Nemcsak Budapesten, de az egész ország állatkertjeiben beoltják a madarakat.