Aliz
6 °C
14 °C

Tízmillió oltással a madárinfluenza ellen

2005.08.25. 12:26
Nyugaton folyamatosan készülnek a madárinfluenza várható hatásaira. A magyar hatóságok szerint nem valószínű, hogy költöző madarak hordják be Magyarországra a madárinfluenza vírusát. Az ÁNTSZ mindenesetre elkészítette forgatókönyvét a világjárványra, vészhelyzetben akár tízmillió védőoltást is le tudnak gyártani.

Harmadikként a világon Magyarországon fejlesztettek ki védőoltást a madárinfluenza ellen. A védőoltás humán tesztelése egy-két héten belül megkezdődik, a százötven kísérleti alany egyike Bujdosó László tisztifőorvos lesz. A teszt első eredményei a beoltást követő negyedik héten lesznek meg, ekkor vesznek ugyanis vérmintát a kísérleti alanyoktól.

Van kapacitásunk

Az ÁNTSZ kommunikációs osztályán nem sok konkrétumot tudtak mondani a járvány elleni védekezés részleteiről, mivel egyelőre a rettegett H5N1 nem terjed emberről emberre, így nem lehet feltérképezni terjedési sebességét, illetve irányát. Megnyugtatásunkra annyit közöltek, hogy Magyarországon elegendő kapacitás van akár tízmillió egységnyi oltóanyag, azaz a teljes lakosság beoltásához szükséges mennyiség legyártására, bár ez időigényes lenne.

Ahogy a tízmillió oltás beadása is, ennek részleteit a kommunikációs osztályon részleteiben nem ismert felkészülési terv tartalmazza. A lakosságot prioritási listák alapján oltanák be, elsőként az egészségügyben dolgozókat és az időseket. Mivel a védőoltás nem lenne kötelező, így valószínűleg olyanok is akadnának, akik elutasítanák használatát, mondták el az Indexnek az ÁNTSZ kommunikációs osztályán.

Európa kapujában a vírus

A madárinfluenza immár két éve tartja állandó rettegésben a világ közegészségügyi szakembereit. A WHO szakértői már tavaly és tavaly előtt is az I. világháború utáni spanyolnátha-járványhoz hasonló méretű világjárvány lehetőségére figyelmeztettek. A baj mindeddig nem következett be, a madarakat pusztító H5N1 vírustörzs eddig emberről emberre nem terjedt át.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO adatai szerint a vírus eddig csak Délkelet-Ázsiában terjedt át madárról emberre, és akkor is csak olyan esetekben, amikor a megfertőzött személy közvetlenül érintkezett a fertőzött csirkékkel, általában a madarak levágásakor.

"Senki sem tud semmit"
Oroszországban a csernobili atomkatasztrófa idején és a Kurszk tragédiájakor már megtapasztalt kommunikációs technikával álltak a madárinfluenzához is, tudta meg az Index egy a járvány kitörésekor még Novoszibirszkben tartózkodó magyartól. Jellemző módon informátorunk hamarabb értesült Magyarországról a madárinfluenzáról, mint orosz forrásokból. A helyi hatóságok próbálták elkerülni a pánikot, a helyi polgármester például már a laborvizsgálatok előtt tényként jelentette, hogy a vírus emberre nem veszélyes. A lakosság tájékoztatása hiányos, a falvak karanténba zárásának híre is csak pletykaként terjedt. Óvintézkedéseket nem javasoltak, és pánik sincsen "mert az oroszok vakon biznak a hatóságokban, es amit mondanak az szent es sérthetetelen, tehát ha nem mondják be a tévében hogy nagy a veszély, akkor nincs is".

Augusztusban azonban Európához minden eddiginél közelebb tört ki madárinfluenza-járvány. Az elzárt szibériai körzetekből költöző madarak terjesztették nyugati irányba a vírust, ami a múlt héten eljutott Európa földrajzi határán innenre, az Urál-hegység nyugati oldalára is.

Trójai falovak

Az orosz hatóságok teljes körzetek lezárásával próbálták útját állni - a legfrissebb hírek szerint sikerrel - a vírus terjedésének. Hasonló intézkedések a magyar felkészülési tervben is vannak. Mivel az ÁNTSZ kommunikációs osztálya nem ismeri részleteiben a felkészülési tervet, így nem tudtak arra a kérdésünkre válaszolni, hogy tervezik-e a speciálisan elzárható kórházi helyek számának bővítését. Jelenleg csak a János kórház trópusi fertőző osztályán áll rendelkezésre két fekvőhely.

Bár a vírus még madárról emberre sem terjedt át, a költöző madarak miatt komoly aggályokat okoz. A H5N1 vírus a vadkacsákban például tünetmentesen tenyészik, így észrevétlenül terjedhet.

Kicsi az esélye annak, hogy Oroszországból vándorló madarak Magyarország irányába terjesszék a vírust, mondták el az Index érdeklődésére az ELTE Természettudományi Karának szakértői. A szibériai fajok többsége nem jut el Európa nyugati részére. A partfutó fajok és a kis énekesmadarak (például a cinege) eljuthat Magyarországra, a szakértők szerint tehát az elvi lehetőség megvan, de nem látnak sok esélyt rá, hogy ilyen módon érkezzen Magyarországra a vírus. A nyugat felé tartó költöző madarak ugyanis Kis-Ázsiában általában dél felé fordulnak.

A galamboktól még nem kell félni

Az Index aggodalmát felkeltette a városi galambpopuláció. Az ÁNTSZ-nél nem tartják valószínűnek, hogy a városi galambok találkozzanak a vírust terjesztő vándorló madarakkal. Az ELTE szakértői ugyanakkor nem zárták ki ennek a lehetőségét sem. A sirályfajták cirkumpoláris - azaz a sarkkört körberepülő - vándorlásuk során Szibériából Nyugat-Európa érintésével akár Észak-Amerikába is eljuthatnak, és vándorlásukkor a folyók mentén találkozhatnak a városi madárpopulációval is. Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint ugyanakkor kicsi az esélye annak, hogy így tovább terjedjen a vírus, hiszen egyelőre még az sem igazolódott, hogy egyáltalán vándormadarak terjesztik a járványt.

A nemzetközi aggodalom mértékére jellemző, hogy a brit kormány már januárban részletes terveket dolgozott ki a madárinfluenza elleni védekezésre. Mivel akkor még nem állt rendelkezésre hatékony ellenanyag, Londonban tömeges evakuálásokat, városok karanténba zárását tervezték, sőt, a halálos áldozatok várható számát figyelembe véve felfújható hullaházak beszerzésével készültek a becslések szerint világszerte akár egymilliárd áldozat halálát is okozni képes járványra.

Mivel a szakértők nyugaton arra számítanak, hogy a madárinfluenza-vírus hamarosan emberi influenzavírussá alakul, és így emberről emberre is képes lesz terjedni, az osztrák főváros kórházai megkezdték a felkészülést egy esetleges járványra. Bécs mind a tizenöt kórháza két hétre elegendő mennyiséget vásárolt abból a szerből, amely hatásos lehet az influenza kezelésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?