Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Százmillió influenzással számol az amerikai válságterv

2005.12.06. 09:51
Négy hónap alatt söpörne végig a világon a madárinfluenza az amerikai kormány vészforgatókönyve szerint. Az amerikaiak szerint tizenhat héttel a járvány kitörése után már 92,2 millió amerikai lenne fertőzött.

Madárinfluenza-katasztrófaterv készítésébe kezdett az amerikai kormányzat, jelentette az AFP. Mike Leavitt egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatása szerint a szakemberek 92,2 millió amerikai megbetegedésével számolnak a katasztrófatervben.

A legrosszabb lehetőségekkel számoló terv az 1918-as spanyolnáthajárvány alapján készült. A tanulmány azzal számol, hogy a madárinfluenza emberről emberre is terjedő mutációja egy kis thaiföldi faluban alakul ki. A vírus rohamos gyorsasággal terjed szét a világban a forgatókönyv szerint.

A szakemberek számítása alapján a világjárvány hatodik hetében már 722 000, a kilencedik héten 37,4 millió amerikai betegszik meg. A járvány a tizenhatodik héten tetőzik, eddigre már 92,2 millió amerikait fertőzhet meg a vírus.

A tanulmány nem számol a vírus morbiditásával, így a halottak számára vonatkozó becslések nincsenek benne. Leavitt egyelőre csak zárt körben, az ötven amerikai tagállam egészségügyi miniszterei előtt részletezte a nem nyilvános katasztrófatervet. Az AFP-nek nyilatkozva Leavitt nem volt derülátó. "A helyzet az, hogy világjárványok időnként kitörnek. És amikor ez megtörténik, általában túl elfoglaltak és túl felkészületlenek vagyunk" - mondta.