Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Amerikában is kitört a madárinfluenza

2004.02.11. 08:56
Három napon belül két farmon is madárinfluenzás megbetegedéseket észleltek Delaware-ban. A hatóságok nyolcvanhatezer csirke kényszervágását rendelték el. A hatóságok szerint a helyzet aggasztó, bár az Amerikában fertőző vírustörzs nem fenyegeti az embereket.
Hetvennégyezer csirkét vágtak le az amerikai hatóságok Delaware államban madárinfluenza miatt. A hatóságok kedden már a második madárinfluenzás esetről kaptak értesítést - jelentette az AFP.

Bár a megbetegedést nem az Ázsiában tizenkilenc ember halálát okozó vírus okozta, az amerikai illetékesek mégis aggódnak. A hétvégén már tizenkétezer csirkét kellett levágni madárinfluenza miatt. A két fertőzött farm nyolc kilométerre van egymástól.

A fertőzés miatt a környék 75 farmján rendeltek el vesztegzárat a vizsgálatok idejére. Az állategészségügyi hatóság szerint a fertőzés immár Delaware, Maryland és Virginia teljes baromfiiparát fenyegeti.

A Delaware-ban azonosított vírustörzs, a H7 nem jelent veszélyt az emberre. Ennek ellenére számos ország - köztük Oroszország és Lengyelország is - behozatali tilalmat rendelt el az amerikai csirkére.