József, Bánk
-7 °C
0 °C

Influenzapánik Nagy-Britanniában

2005.03.01. 11:08
Gyógyszerfelhalmozásba kezdett a brit kormány. A világ országai közül Nagy-Britannia vette legkomolyabban az Egészségügyi Világszervezet "elkerülhetetlen" infulenza-világjárványra vonatkozó figyelmeztetéseit. A gyógyszerfelvásárlás mellett karanténzónákkal, evakuációs tervekkel és a tömegrendezvények tiltásával is készülnek.

Többmillió adag gyógyszer felhalmozásával és karanténzónák kijelölésével kezdte meg a felkészülést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint "elkerülhetetlen" influenza-világjárványra a brit kormány. A BBC jelentése szerint a kormányzat a tömegrendezvényeket, a koncerteket és sporteseményeket is tiltaná a járvány kitörésének esetén.

Az ismeretlenre készülnek

A brit kormány aggályait a WHO tavalyi jelentése keltette fel. Az egészségügyi szervezet "elkerülhetetlennek" minősítette az influenza-világjárvány kitörését. Az aggályokat csak növelte, hogy az idei influenzaszezonban eddig már negyvenen haltak meg Kelet-Ázsiában madárinfluenzában. Februárban már arról érkeztek jelentések, hogy a madárinfluenza közvetlenül emberről emberre terjedt.

A britek nagy mennyiségű, a lakosság negyedének elegendő influenzaoltást vásároltak fel. A gyógyszer nem akadályozza meg a megbetegedéseket - ez a várt járványt kirobbantó vírus ismeretének hiányában nem megoldható. A felhalmozott Tamiflu oltás azonban enyhíti a betegség tüneteit és csökkenti a vírus fertőzőképességét.

Terepmunka

A BBC birtokába került tervek szerint elsősorban az egészségügyben dolgozókat oltanák be, következő lépésben pedig a legveszélyeztetettebbnek tűnő csoportokat. A kormány a Guardian korábbi értesülései szerint a nagyvárosok kiürítésére is felkészült, az evakuációs terveknél a terrortámadások esetére kidolgozott akcióterveket is felhasználták.

Nagy-Britannia mellett Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália is megkezdte a felkészülést. A WHO a világ összes kormányát arra szólította, hogy ha tehetik, kezdjék meg a gyógyszerkészletek felhalmozását. A szervezet egyik szóvivője szerint érthető az is, ha a kormányok nem akarnak nagy gyógyszerkészleteket felhalmozni. "A terepet attól még elő lehet készíteni. A gyógyszerengedélyezést fel lehet készíteni arra, hogy egy új gyógyszer minél hamarabb forgalomba kerülhessen, és a kutatásokat is elő lehet készíteni", nyilatkozta a szóvivő a BBC-nek.

A WHO összesítése szerint a XX. században három nagy influenza-világjárvány volt. Az 1918-19-es spanyolnátha ötvenmillió emberéletet követelt, az 1957-es és 1968-as járványok egy-egymilliót.