Gergely
6 °C
23 °C

Rekordméretű influenzajárvány fenyegeti Amerikát

2003.12.12. 12:21
Hosszú ideje a legsúlyosabb influenzajárvány fenyegeti az Egyesült Államokat. Pillanatnyilag huszonnégy államot tekintenek járvány sújtotta területnek, a nyugati parton hiánycikk az oltóanyag. A betegség eddig huszonhárom gyermek életét követelte.
Már 24 államra terjed ki az influenzajárvány - jelentette az AP. A járvány az egészségügyi hatóságok szerint szokatlanul korán tört ki, becsléseik szerint jóval halálosabb lehet a megszokottnál. Eddig legalább 23 gyermek veszette életét az elmúlt hetekben - írja az AP. Az influenza átlag harminchatezer emberéletet követel évente az Egyesült Államokban.

Nehézségeket okoz a járvány kezelésében, hogy a leginkább veszélyeztetett államokban máris hiánycikk az influenzaoltás. Az amerikai egészségügyi minisztérium százezer adag felnőtteknek való védőoltást különített el a leginkább veszélyeztetett nyugati parti államok sürgős igényeinek kielégítésére. A minisztérium további százötvenezer gyermekoltás januári kiszállítását is tervezi - írja az AP.

Az Egyesült Államok két, influenzaoltást gyártó gyógyszeripari cége teljes nyolcvanmilliós oltáskészletét kiszállította már - írja a hírügynökség.