Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Elkobozták a himnuszra öblítő vécét

2006.11.07. 11:49
Komoly peranyaggal készül az olasz ügyészség a bolzanói Modern Művészetek Múzeuma elleni perre. A hatóságok már lefoglalták azt a vécét, ami az olasz himnusz taktusaira öblít.

Lefoglalta a rendőrség Olaszországban azt a vécét, ami öblítéskor az olasz himnuszt játszotta. A bolzanói Modern Művészeti Múzeumban kiállított műalkotás a hatóságok szerint sérti a nemzetet.

Az ügyészek szerint a himnusz, a Fratelli d'Italia nemzeti szimbólum, így az azt nevetségessé tevők ellen hatóságilag kell fellépni. A BBC értesülései szerint az ügyben még a héten bírósági döntés születhet.

A brit közműsorszolgáltató szerint a bíróságnak most azokban a kérdésekben kell döntenie, hogy van-e tulajdonosa a nemzeti himnusznak, és hogy hazafiatlan-e, ha nevetséges kontextusba helyezik a dalt.

A bolzanói múzeumot képviselő ügyvéd érvelése szerint a himnusznak valóban van hazafias és szentimentális értéke, de nem nemzeti szimbólum. Az ügyészség szerint ugyanakkor az, hogy a vécé öblítés közben játssza a himnuszt, igenis szimbolikus, egyben nagyon sértő. Éppen ezért komoly perre készülnek, írja a BBC.

Az ügyészség az idén leváltott Berlusconi-kormány egyik rendeletére hivatkozik, ami nemzeti szimbólumként szól a himnuszról, amit állami tulajdonnak mínősített.