Ferenc
11 °C
30 °C

Fegyelmit kaphatnak az arab focistákat megtámadó rendőrök

2005.08.09. 16:54
Még nem zárult le a nyomozás a Békéscsabán garázdasággal vádolt Egyesült Arab Emírségek focicsapatának ügyében, de valószínűleg egy vagy két rendőr ellen is fegyelmi eljárás indul a durva bánásmód miatt. A csapat már csomagol és indulna haza, a rendőrség marasztalná a focistákat.

Bocsánatkérést vár a hazánkban edzőtáborozó Egyesült Arab Emírségek utánpótlás futballcsapata. A focisták több tagja szóváltásba és dulakodásba keveredett egy békéscsabai bevásárlóközpontban a biztonsági őrökkel és a kiérkező rendőrökkel. Az eset vége menekülés, több kisebb sérülés, és bilincselés lett. A rendőri intézkedés olyan focistákat is érintett, akik semmilyen rendbontásban nem vettek részt. A Békéscsabán tréningező csapat tagjai ellen garázdaság miatt indult eljárás.

Az edzőtábor programját leállítottuk, és tárgyalunk a mihamarabbi hazatérésről, mondta a Népszabadságnak a csapat edzője. De az utazás előtt az utánpótláscsapat írásbeli bocsánatot kért az eset miatt. A békési megyeszékhely és a bevásárlóközpont ezt már megtette, a rendőrség még nem.

"Nem egyértelmű a helyzet" - mondta az Indexnek Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az ORFK és mi is párhuzamosan vizsgáljuk az ügyet, a személyi sérülésnél pedig az Ügyészségi Nyomozóhivatal végzi a vizsgálatot. Még tart a videófelvételek elemzése és a tanúk kihallgatása. Az már most is tudható, hogy a rendőrök többsége szabályosan járt el, egy vagy két rendőr ellen azonban fegyelmi eljárást kell majd indítanunk, de a vizsgálat még nem zárult le, mondta a sajtóreferens.

Menekültáborosok hangoskodnak

A bejelentés ugyanis arról érkezett a rendőrségre, hogy "menekülttáborosok" csinálnak botrányt a Csaba Centerben. A helyi lakosokat ugyanis meglepte a teljesen más kultúrából érkezett húsz harminc fős csoport hangoskodása, így félreérthető volt a kialakult helyzet, mondta Szombati Andrea.

Arról, hogy írásban kellene bocsánatot kérniük a csapattól, nem tudnak a békési rendőrségen. Hétfőn ellátogatott a focicsapat vezetőjéhez Hajdú Antal rendőrezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, és "baráti beszélgetést folytatott" az edzővel. Maradásra kérte a csapatot, és arra bíztatta őket, hogy legközelebb is látogassanak Békéscsabára, de a "gördülékenyebb ügyintézés érdekében" előre szóljanak a rendőrségnek, így elkerülhető lenne a focicsapat összekeverése más rendbontókkal. A beszélgetésen - a szóvivő szerint - a csapat vezetője nem mondta, hogy írásos bocsánatkérést várnak a rendőrségtől.

Szaúdi terroristák
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök februárban okozott diplomáciai botrányt az MSZP kongresszusán. A kormányfő a következőket mondta: "a szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény".

A miniszterelnök bocsánatot kért a kijelentéseiért, ennek ellenére a szaúdi nagykövetség jegyzéket juttatott el a külügyminisztériumba, sőt, visszahívta Magyarországra akkreditált nagykövetét is.