Ágnes
-5 °C
2 °C

Ingyenes fogamzásgátlóért tüntettek

2008.04.23. 15:40
Több ezren tiltakoztak a chilei fővárosban a Legfelsőbb Bíróságának azon döntése ellen, amely betiltotta fogamzásgátló gyógyszerek ingyenességét az állami gyógyszertárakban. A köznyelvben csak "másnap reggel" néven emlegetett fogamzásgátló tabletták ingyenességi programját a dél-amerikai állam első női elnöke hirdette meg.

Mintegy 10 ezer ember vonult az utcákra Santiagoban, hogy azt követelje: továbbra is ingyenesen forgalmazzák a fogamzásgátlókat az állami patikákban. A chilei legfelsőbb bíróság döntése ugyanis beszüntette e szerek térítésmentességét. A döntést egyébként nem csak az átlagfelhasználók nehezményezik, de tiltakozásul az egészségügyi dolgozók csaknem 80 százaléka is beszüntette a munkát.

A chilei fővárostól 500 kilométerre található Concepcion városában 12 embert vettek őrizetbe, miután a tabletták betiltása miatt tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A fogamzásgátló tabletták osztogatását egyébként már áprilisban megtiltotta a Legfelsőbb Bíróság. De a konkrét törvényi tiltás csak péntek óta hatályos. Privát gyógyszertárakra azonban nem vonatkozik a döntés.

Chile elnöke, a korábban gyermekorvosként praktizáló Michelle Bachelet azért indította az ingyenes fogamzásgátló-programot, hogy az alacsonyabb jövedelmű nők, illetve családok számára könnyebbé váljon a születés-szabályozás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!