Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ingyenes fogamzásgátlóért tüntettek

2008.04.23. 15:40
Több ezren tiltakoztak a chilei fővárosban a Legfelsőbb Bíróságának azon döntése ellen, amely betiltotta fogamzásgátló gyógyszerek ingyenességét az állami gyógyszertárakban. A köznyelvben csak "másnap reggel" néven emlegetett fogamzásgátló tabletták ingyenességi programját a dél-amerikai állam első női elnöke hirdette meg.

Mintegy 10 ezer ember vonult az utcákra Santiagoban, hogy azt követelje: továbbra is ingyenesen forgalmazzák a fogamzásgátlókat az állami patikákban. A chilei legfelsőbb bíróság döntése ugyanis beszüntette e szerek térítésmentességét. A döntést egyébként nem csak az átlagfelhasználók nehezményezik, de tiltakozásul az egészségügyi dolgozók csaknem 80 százaléka is beszüntette a munkát.

A chilei fővárostól 500 kilométerre található Concepcion városában 12 embert vettek őrizetbe, miután a tabletták betiltása miatt tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A fogamzásgátló tabletták osztogatását egyébként már áprilisban megtiltotta a Legfelsőbb Bíróság. De a konkrét törvényi tiltás csak péntek óta hatályos. Privát gyógyszertárakra azonban nem vonatkozik a döntés.

Chile elnöke, a korábban gyermekorvosként praktizáló Michelle Bachelet azért indította az ingyenes fogamzásgátló-programot, hogy az alacsonyabb jövedelmű nők, illetve családok számára könnyebbé váljon a születés-szabályozás.