Bernadett
0 °C
4 °C

Fogorvoshoz járt az ősember

2001.04.14. 19:02
Az Ázsiában 8000 évvel ezelőtt élő ősember kőhegyű fúrót használhatott arra, hogytársai rossz fogát megjavítsa. Az amerikai kutatók azután vonták le azt a következtetést, miután mikroszkóppal vizsgálták meg egy Mehrgarhban talált emberi csontvázat.

Az amerikai kutatók a Missouri-Columbia Egyetemről a pakisztáni Mehrgarhban találtak egy 8000 éves pakisztáni ősember csontvázat, melynek fogaiban apró, szabályos lyukakat véltek felfedezni. A véleményüket a mikroszkópos vizsgálat csak megerősítette, a lyuk szélei annyira szabályosak voltak, hogy azokat baktérium nem "vájhatta".

Kőhegyű fúróval fúrták a fogat

A régészek azt gondolják, hogy az ázsiai ősember kőhegyű fúróval fúrhatta ki a beteg fogat, és növényeket vagy egyéb medicinákat helyeztek a lyukas fogba a baktériumok kiölésére, és a fogkárosodás megállítására.

Néha a fogmosás is hasznos

Andrea Cucina - az apró foglyukak felfedezője - régész szerint nem valamiféle gyászszertartásról van szó, miután a lyukas fogakat nem összefűzve, a holttest mellett találták meg, hanem eredeti helyükön, az állkapcson.

"Borzongató azt gondolni, hogy fogat gyógyíthattak"

A régészek feltételezéseit csupán erősíti az a tény, hogy a fogakban lévő lyukak átmérője közelít az üveggyöngy füzéreiken találtakhoz. A kutatók szerint a Mehrgarhban élő emberek voltak annyira ügyesek, hogy egy ennyire finom mozgást igénylő beavatkozást, mint a fogfúrás, elvégezhessenek. És a megfelelő eszköz is a rendelkezésükre állt.

"Nem lehetünk holtbiztosak" - mondta a Reuters hírügynökségnek Andrea Cuccina. "De mennyire borzongató lehet azt gondolni, hogy voltak olyan orvosi ismeretei, és egy fogfúrással és orvossággal a lyukas, fájó fogat gyógyíthatták" - fejezte be az amerikai kutató.