Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Mérgező kínai fogkrémektől fél Amerika

2007.06.02. 15:06
Fagyálló folyadékokhoz használt mérgező vegyszereket találtak Kínából származó fogkrémekben az Egyesült Államokban. A dietilén-glikol már százakkal végzett Panamában, de több dél-amerikai országban is foglaltak le már mérgező fogkrémeket.

Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrzési Hivatal figyelmeztette a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak Kínából származó fogkrémeket, mivel az egyik szállítmány ellenőrzésekor a fogkrémben fagyálló folyadékokban használt vegyszereket mutatott ki az elemzés.

A hatóságok a szállítmányban található fogkrémekben ugyanazt a dietilén-glikolt mutatták ki, ami tavaly már száz ember halálát okozta, persze nem az Egyesült Államokban, hanem Panamában, ahol gyógyszeralapanyagként, 99,5 százalékos tisztaságú glicerinként adtak el a rendkívül mérgező dietilén-glikolt. A hamis alapanyag eddig bizonyítottan száz halálesetet okozott, de további 265 elhunytról gyanítják, hogy ennek a mérgezésnek lett az áldozata. Excel értesülések szerint ebből a szállítmányból készültek az Egyesült Államokban és Ausztráliában is felbukkant fogkrémek is,

Nem csak az Egyesült Államokban kerültek tiltólistára a kínai fogkrémek veszélyes összetevőik miatt, csütörtökön például a nicaraguai egészségügyi hatóságok foglaltak le negyvenezer, dietilén-glikolt tartalmazó tubust, de már Dominikán, Costa Ricán és Panamában is már több ezer darabot semmisítettek meg.

A dietilén-glikolt sok helyen nem csak hűtőfolyadékként, de olcsó édesítőszerként is használták, például köhögéscsillapító-szirupokban, pedig a szer már három százalékos koncentrációban is halálos lehet, főleg a gyermekek, illetve a máj- és veseelégtelenséggel küszködők számára.

A fogkrémekben egyébként minden bizonnyal azért merték alkalmazni a kínai vegyészek a veszélyes szert, mert nem számoltak azzal, hogy sokan, főleg a gyerekek lenyelik a fogkrémet.

Már hetek óta tudják

A New York Times másfél hete írt cikke szerint egyébként a mérgezési ügyekből kereskedelmi vita is lehet. A kínai hatóságok mindenesetre a halálos fogkrémek ügyben magukhoz képest gyorsan léptek fel, két gyárat be is zárattak. Amíg pedig a kérdés nem oldódik meg, a Times szerint nem árt, ha óvakodunk az Európában is beszerezhető Mr. Cool és Excel márkájú fogkrémektől. Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrzési Hivatal pedig ezt a jó tanácsot emelete hivatalos figyelmeztetéssé, és emellett kiterjesztette az összes Kínából származó fogkrémre, ami arra utalhat, hogy mégsem csak egy szállítmányról van szó és a kínai gyilkos fogkrémeknek talán még sincs köze a panamai gyógyszeralapanyaghoz.