Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Burkoló és fodrász süti a pizzát

2003.08.05. 11:07
Külön árat számítanak a csomagolóanyagokra, számlát minden harmadik helyen nem adtak. Kétszáznegyvenhat helyen vizsgálódott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.
Szabálytalanul működik a házhozszállítással is foglalkozó pizzériák nyolcvan százaléka - tudta meg a HavariaPress. Ezt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség 246, fővárosi és vidéki üzlet ellenőrzése alapján állapította meg. A gyakoribb kifogások közé tartozott a megfelelő ártájékoztatás hiánya, valamint az is, hogy sok pizzéria külön árat számított fel a csomagoló anyagokra, holott ezt kormányrendelet tiltja.

Meglehetősen gyakran tapasztalták a fogyasztóvédők - a próbavásárlások 36 százalékában -, hogy a felkeresett éttermek nem adtak nyugtát a vásárlóknak.

A vizsgálatok nyomán az is kiderült, hogy a pizzériák mintegy 7 százaléka nem rendelkezett működési engedéllyel. Az üzletek mintegy hat százalékának szakácsa sem volt, itt a pizzát fodrász illetve burkoló végzettségű alkalmazottak sütötték. A felügyelet munkatársai több mint 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki csaknem száz üzlet tulajdonosára. Ezt 57 esetben még minőségvédelmi bírság is tetézte, több mint 2,2 millió forint összértékben. Az ellenőrzött pizzériák egyikét a feltárt szabálytalanságok miatt a fogyasztóvédők be is záratták.