Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Eloltották a tüzet a zsámbéki főiskolán

2003.08.18. 21:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Az esti órákban eloltották a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskola tetőszerkezetében keletkezett tüzet. A kár akár százmillió forintos nagyságrendű is lehet, de pontos adatokat csak kedden tudnak mondani.
Az esti órában sikerült eloltani a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskola központi épülete tetején a lángokat, amelyek délután öt óra körül lobbantak fel - közölte Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője az MTI-vel. Az utómunkálatok azonban még több órán át eltarhatnak.

Az épületben az első becslések szerint több száz millió forintos kár keletkezett, de pontos adatokat csak kedden tudnak mondani. A szóvivő szerint nem zárható ki, hogy a tüzet az intézmény tetején végzett szigetelési munkálatok okozták. A tűz okozta károk miatt valószínűleg szükség lesz a födémszerkezet aláducolására, tette hozzá Molnár Péter.

A kápolna tetején keletkezett a tűz

Eddig annyit lehet tudni, hogy délután az iskola portása észlelte a terjengő füstöt, a tüzet, s riasztása nyomán öt percen belül a helyszínen voltak a helyi tűzoltók. Nem sokkal ezután 21 fecskendős, két kosaras tűzoltókocsi érkezett ide, és estére már 70-80 tűzoltó küzdött a gyorsan terjedő lángokkal.

A tűz a több száz éves kápolna tetőszerkezetén keletkezett, innen terjedt át pillanatokon belül az épület fa tetőszerkezetére, és hamarosan 4.500 négyzetméternyi területen pusztították el a szerkezetet a lángok. A kápolna fém harangja is megolvadt a tűzben, a harangláb ledőlt. A tűz keletkezéséről egyelőre nem tudni semmit - mondta a szóvivő, annyi azonban bizonyos, hogy a napokban felújítási, szigetelési munkák kezdődtek az épület tetején. A tűzoltóság előzetes becslése szerint a kár több tízmillió forint is lehet.

Százmilliós nagyságrendű lehet a kár

Michl József, a főiskola főtitkára a helyszínen arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tetőszerkezet alatti emeleten kollégiumi szobák voltak, ezek egy részének mennyezete a tűz következtében bedőlt. Ugyancsak kár érhette a könyvtárat is, egyelőre azonban nem tudni, hogy a könyvek egy része elégett-e, vagy csak az oltáshoz használt vízsugarak okoztak bennük rongálást. A főtitkár szerint akár 100 millió forintos nagyságrendű is lehet a kár.

A főtitkár hozzátette: az épület már a középkorban is állt, várként működött, később a Zichy-család vásárolta meg, majd a keresztes nővérek rendjének tulajdonába került, ezután az 50-es években államosították, 1977-ig a gödöllői agráregyetem működött itt, 1978-86-ig az esztergomi tanítóképző intézethez tartozott. A keresztes nővérek rendje 1993-ban visszakapta az államtól, azóta a székesfehérvári egyházmegye működtetésében tanítóképző főiskolaként funkcionál, jelenleg 1.700 hallgató tanul itt. Az iskola augusztus 26-án ünnepli tízéves fennállását, a tűz miatt egyelőre azonban még nem lehet tudni, hogy szeptemberben beköltözhetnek-e ide a kollégiumi hallgatók.

Este kilenc óra körül még mindig füst gomolygott az épület tetején, az égett szag szinte az egész településen érezhető volt. A helyszínen továbbra is nagy erőkkel dolgoztak a tűzoltók, hogy a maradék, még pislákoló lángokat is ártalmatlanítsák, teljesen eloltsák a tüzet. Az iskola környékét a közúti forgalom előtt lezárták. A kordonon kívül nagy tömeg verődött össze, figyelve a fejleményeket. A rendőrség megállapítása szerint a tűz miatt személyi sérülés nem történt, az épületet mindenki időben elhagyta.