Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Drogcsempészek okozhatták a tömeges állatpusztulást

2004.02.24. 13:54
A mexikói kormány környezetvédelmi ellenőrző hivatala tömeges állatpusztulásról számolt be hétfőn. Több helyi lap szerint kábítószercsempészek okolhatók a tengeri állatok elhullásáért.
A Cortez tenger partjára 128 fóka, kilenc delfin és kilenc pelikán tetemét sodorták ki a hullámok a hétvégén - írja a Reuters. A San Jorge öböl dögvészéről hétfőn adott hírt a mexikói kormányzat, melynek környezetvédelmi ellenőrző hivatala vizsgálatot indított az Egyesült Államok határától körülbelül száz kilométerre történt rejtélyes állatpusztulás ügyében.

Jose Luis Luege, a Profeca vezetője elmondta, állandó figyelő szolgálatot építenek ki a körzetben, hogy megelőzzék a további környezetrombolást. Az még nem világos, hogy mitől pusztultak el ilyen mennyiségben az állatok, a helyi lapok szerint azonban a környezetvédelmi hatóságok azt vizsgálják, milyen kapcsolat lehet a drogcsempészek tevékenysége és a tömeges állatvész között.

Az újságokban megjelent feltételezések szerint az az anyag mérgezhette meg az öböl állatait, melyet akkor öntenek a tengerbe a csempészek, ha valami okból gyorsan meg akarnak szabadulni illegális rakományuktól. A vegyszer ugyanis éjjel fényt bocsát ki, megkönnyítve így a vízbe lökött értékes szállítmány megtalálását.

A Kaliforniai félszigetet Mexikótól elválasztó tenger hatalmas fókapopulációnak nyújt otthont, a területen felbecsülhetetlen károkat okozhat, ha tovább folytatódik az egyelőre ismeretlen eredetű környezetszennyezés.