Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezrek halhattak meg az afganisztáni földrengésben

2002.03.26. 10:04
A kabuli miniszterelnöki hivatal meg nem erősített jelentése szerint az észak-afganisztáni földrengés halálos áldozatainak száma elérheti a 4800-at - közölte kedden Genfben a humanitárius segítségnyújtást összehangoló ENSZ-iroda Az afgán védelmi tárca szerint a sebesültek száma meghaladja a háromezret, tízezren fedél nélkül maradtak.
Az elsőt követően több utórengés rázta meg a térséget. A földrengések a Richter-skála szerint 5 és 6 közötti erősségűek voltak, a legerősebben az epicentrumát a Hindukus hegységében lokalizálták.

Rebecca Vetharaniam-Richards, az ENSZ kabuli humanitárius hivatalának szóvivője a dpa-nak elmondta: a földmozgás körülbelül 200 lakóházat romba is döntött.

A halálos áldozatok és a sebesültek számáról folyamatosan változó becslések látnak napvilágot. A legutolsó hírek szerint akár ötezer ember is életét veszthette és legalább háromezren sérültek meg. A hajléktalanná váltak száma a tízezret, a súlyosan károsodott házaké a négyezret is elérheti. A kormány egyelőre még nem tudta megkezdeni a mentést.

Földrengés és szökőár Japánban
A Richter-skála szerint 6,9-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint kedden délután a Japán déli részén lévő okinavai szigettérséget - jelentette az MTI. A meteorológiai központ és a rendőrség adatai szerint a földrengés nem okozott sem emberi sérüléseket, sem pedig anyagi kárt. A Jaejama-szigetek környékén szökőárriadót hirdettek, ezt azonban később feloldották.A rengések epicentruma a mérési adatok szerint Isigaki-szigettől mintegy 150 kilométerre délre, körülbelül 10 kilométerre a tengerfenék alatt volt