Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Ezrek halhattak meg az afganisztáni földrengésben

2002.03.26. 10:04
A kabuli miniszterelnöki hivatal meg nem erősített jelentése szerint az észak-afganisztáni földrengés halálos áldozatainak száma elérheti a 4800-at - közölte kedden Genfben a humanitárius segítségnyújtást összehangoló ENSZ-iroda Az afgán védelmi tárca szerint a sebesültek száma meghaladja a háromezret, tízezren fedél nélkül maradtak.
Az elsőt követően több utórengés rázta meg a térséget. A földrengések a Richter-skála szerint 5 és 6 közötti erősségűek voltak, a legerősebben az epicentrumát a Hindukus hegységében lokalizálták.

Rebecca Vetharaniam-Richards, az ENSZ kabuli humanitárius hivatalának szóvivője a dpa-nak elmondta: a földmozgás körülbelül 200 lakóházat romba is döntött.

A halálos áldozatok és a sebesültek számáról folyamatosan változó becslések látnak napvilágot. A legutolsó hírek szerint akár ötezer ember is életét veszthette és legalább háromezren sérültek meg. A hajléktalanná váltak száma a tízezret, a súlyosan károsodott házaké a négyezret is elérheti. A kormány egyelőre még nem tudta megkezdeni a mentést.

Földrengés és szökőár Japánban
A Richter-skála szerint 6,9-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint kedden délután a Japán déli részén lévő okinavai szigettérséget - jelentette az MTI. A meteorológiai központ és a rendőrség adatai szerint a földrengés nem okozott sem emberi sérüléseket, sem pedig anyagi kárt. A Jaejama-szigetek környékén szökőárriadót hirdettek, ezt azonban később feloldották.A rengések epicentruma a mérési adatok szerint Isigaki-szigettől mintegy 150 kilométerre délre, körülbelül 10 kilométerre a tengerfenék alatt volt

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!