Tamás
-7 °C
8 °C

Nagy erejű földrengés Törökországban

2003.05.01. 12:36
Legkevesebb 84-re emelkedett a kelet-törökországi földrengés regisztrált halálos áldozatainak a száma, a sebesültek száma 390. A hegyvidékes Bingöl tartomány térségét csütörtök hajnalban helyi idő szerint fél 4-kor rázta meg a Richter-skálán mért 6,4-es erősségű földmozgás.
A legfrisebb adatok szerint legalább 84 ember vesztette életét és 390 megsérült a Törökország keleti részén csütörtökön hajnalban történt nagyerejű földrengésben.

Összedőlt egy kollégium

Fotó: EPA/IHA
A hegyvidékes Bingöl tartomány térségét csütörtök hajnalban helyi idő szerint fél 4-kor rázta meg a Richter-skálán mért 6,4-es erősségű földmozgás. A rengés epicentruma Diyarbakirtól északra volt. A földmozgás 17 másodpercen át tartott. A nagyereű földmozgást több mint 20 utórezgés követte, köztük a legnagyobb 3,8-as erejű volt.

Fejhullah Karaszlan bingöli polgármester az AP hírügynökség szerint elmondta, hogy a földrengés legalább 15 épületet és egy hidat is romba döntött a negyedmilliós város központjában. A rengés következtében Bingölben összeomlott egy általános iskolai kollégium. Az NTV török televízió jelentése szerint a mentőalakulatok legalább 69 gyermeket már kiemeltek a romok alól, Coskun adatai szerint azonban továbbra is az épület maradványai alatt rekedt 118 gyermek, akiknek megmentésén lázasan dolgoznak a mentoalakulatok.

Nincs áram és telefon

Fotó: EPA/IHA
A mentőalakulatok a hadsereg támogatásával hatalmas erők bevetésével kezdték meg a mentést. A sebesülteket folyamatosan szállítják a kórházakba. Épületek százai dőltek romba. Egy szemtanú Cimenli városkából arról számolt be, hogy a földmozgás mindent letarolt. Egyetlen ház sem maradt állva a településen. A természeti csapás miatt megszakadtak a telefonvonalak, megszűnt az áramszolgáltatás, és úgy tűnik, hogy mobiltelefonnal sem érintkezésbe lépni térségben lévőkkel.

Bingöl tartományban 1971-ben volt a mostaninál is nagyobb erejű földrengés, akkor a halottak száma meghaladta a kilencszázat. A térségben utoljára idén januárban volt kisebb erejű földmozgás.

A Vörös Félhold segélyszervezet 13 ezer takarót, 3 ezer sátrat és egy tábori konyhát küldött a térségbe. A nagykövet elmondta, hogy a földrengés sújtotta városba repül Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és a kormány több minisztere.

Nincs magyar áldozat

Minden valószínűség szerint érintettje a csütörtök hajnali törökországi földrengésnek - tájékoztatta az MTI-t Szalay Zsolt, a Magyar Köztársaság ankarai nagykövete. Szalay Zsolt elmondta, a nagykövetség közvetlenül az iraki háború kezdete előtt végzett felmérést arról, hogy magyar állampolgárok hol tartózkodnak Törökországban. A felmérés alapján megállapították, hogy a térségben, amely Ankarától mintegy ezer kilométerre fekszik, nem tartózkodtak magyar állampolgárságú lakosok. Mindennek alapján a nagykövetség szinte bizonyosnak tartja, hogy a csütörtök hajnali földrengésnek nem volt magyarországi áldozata.