Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kétszer is rengett a föld Romániában

2005.05.14. 14:03
Egy nap alatt kétszer volt közepes erejű földrengés Romániában, a Vrancea-hegységben.
Szombaton délelőtt is megrendült a föld Románia dél-keleti térségében.

A hajnali 4 óra 53 perc 22 másodperckor a Vrancea-hegységben 148 kilométeres mélységben bekövetkezett, a Richter-skálán 5, 2-es erősségű, tehát közepes erejű földrengés után, szombaton délelőtt 9 óra 36 perckor ugyanott, de ezúttal 156 kilométeres mélységben egy 4,3-es erősségű rengés volt.ű

A Bukaresttől 175 kilométerre fekvő vranceai térségben a hajnali órákban bekövetkezett földmozgás 300 kilométeres körzetben, így Bulgária és Görögország területén is érzékelhető volt. Bukarestben az első rengés a tizenkét beosztású Mercalli-skálán 6., a második földmozgás pedig 3. fokozatú volt. Román hírforrások jelentése szerint anyagi károk egyik esetben sem keletkeztek.

Már harmadszor

A héten ez volt a harmadik közepes erejű földmozgás, amelynek fészke a dél-keleti Kárpát-kanyarban volt. A rengésfészekben felszabadult energiamennyiség szempontjából a hajnali rengés volt az idei legnagyobb erejű földmozgás Romániában.

A román földfizikai szakemberek szerint a kis- és közepes erejű földmozgások a vranceai rengés-térség "szokásos szeizmikus tevékenységének" jelei, különösebb aggodalomra nem adnak okot.