Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Erős földrengés Görögországban

2006.01.08. 15:45
Csak könnyebb sérülések törtétek, pánikhangulat nem volt tapasztalható Athénban. A görögök hozzászoktak a föld mozgásához.
Nagy erejű földrengés rázta meg vasárnap Görögország déli részét.

Csak kisebb károk

Nagy erejű földrengés rázta meg vasárnap Görögország déli részét. Kréta szigetén három személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

Kisebb károk keletkeztek Kíthira repülőterén, és mintegy ötven épület is megrongálódott ezen a szigeten. A szomszédos Kréta szigetének néhány épületében is kár keletkezett. Athénban több épület alaposan kilengett, de onnan nem jelentettek károkat.

A földmozgás ereje a Richter-skála szerint 6,9-es volt - közölte az Athéni Geodinamikai Intézet. A rengés epicentruma az Égei-tengerben, Athéntól 200 kilométernyire délre, Kréta és Kíthira szigete között volt, az utóbbihoz közelebb, mintegy húsz kilométerre. Körülbelül hét másodpercig rengett a föld. Érezték Kairóban, Ammánban és Szicília több részén is, különösen Catania környékén. Az olasz csizma déli részén lévő Bariból és Nápolyból is jelezték, hogy érezhető volt a földmozgás.

Az epicentrum mélyen a tenger alatt volt, ezért nem végzett a rengés pusztítást - mondta újságíróknak Jorgosz Sztavrakakisz, az Athéni Geodinamikai Intézet vezetője.

Az első nagy rengést több utórengés is követte, négy közülük elérte a Richter-skála szerinti 5-ös fokozatot.

Görögországban gyakoriak a földrengések, az Európában mért rengések fele erre az országra összpontosul. 1999 szeptemberében 5,9-es erősségű földrengés sújtotta a görög fővárost; akkor 143 halálos áldozata volt az elemi csapásnak, és 60 ezren váltak miatta egy időre hajléktalanná.