Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Földrengések Alaszkától Szumátráig

2002.11.04. 11:32
Az idén mért legerősebb, a Richter-skála szerinti 7,9 erősségű földrengés rázta meg Alaszkát vasárnap délután. Olaszország szerte már 8000 embert evakuáltak a hatóságok, miután a csütörtöki katasztrófa után újabb és újabb rengéseket észleltek. Rengések pusztítanak Indonéziában, Japánban és Szumátrán. Vulkánkitörés pusztít Ecuadorban és Szíciliában.
Nem követelt áldozatokat a Richter-skála szerinti 7,9 erősségű földrengés, amely Alaszka középső és déli részét sújtotta helyi idő szerint vasárnap délután. Az igen erős rengések súlyosan megrongálták az autópályákat, és néhol földcsuszamlásokat idéztek elő.

Nem jó a Denali-törésvonalon lakni

Az államon keresztül húzódó olajvezeték nem sérült meg, mert az automata biztonsági berendezések időben működésbe léptek. A rengés epicentruma a fővárostól, Anchorage-tól 280 kilométerre észak-keletre volt, a Denali/McKinley-törésvonal közelében. A törésvonal végighúzódik Alaszkán, és a legutóbbi, a Richter-skála szerint 6,7 erősségű október 23-i földrengés is innen indult. Az eddig valaha mért legerősebb észak-amerikai földrengés ugyancsak a Denali-törésvonal mellett történt 1964-ben. Akkor a Ricter-skála szerinti 9,2 erősségű rengések miatt 125 ember vesztette életét - jelentette a BBC.

Nem nyugszik a föld olasz honban

Olaszországban > eltemették a csütörtöki földrengés áldozatait San Giuliano di Pugliában, Rómától mintegy 200 kilométerre dél-keletre. A huszonhat általános iskolás és egyik tanáruk akkor vesztette életét, amikor rengések következtében az iskola tetőszerkezete leomlott, és maga alá temette őket. A falut azóta több utórengés rázta meg, ezért az ott lakókat evakuálták. Dél-Olaszország szerte eddig mintegy 8000 embert kellett kiköltöztetni a sorozatos rengések miatt.

Két nappal az Olaszország középső részén pusztító földrengés után újabb földmozgások keltettek komoly riadalmat szombaton. Ravennában, az ország északi részén a Richter-skála szerinti 4,1 fokozatú rengést észleltek. Hétfőn reggel újabb földlökések voltak a közép-olaszországi Molise tartományban. A földmozgások közül a legerősebb elérte a Richter-skála szerinti 4,2-es fokozatot, de nagyobb károkról nem érkezett jelentés.

Rengések Japánban, Indonéziában és Szumátrán

A Richter-skála szerinti 6,1-es, és egy 4,2-es erősségű rengés rázta meg Japánt vasárnap. Jelentések szerint csak egy ember sérült meg könnyebben. A hatóságok szerint a sziget partjainál gyakori szökőártól sem kell tartani, annak ellenére, hogy az erősebbik rengés epicentruma a parttól 45 kilométerre volt a tenger alatt - jelentette a dpa.

Két ember életét vesztette, és legalább 40 megsebesült, amikor nagy erejű, a Richter-skálán mérve 7,7-es fokozatú földrengés történt vasárnap az indonéziai Aceh tartományban, 1750 kilométerre észak-nyugatra Dzsakartától. Körülbelül 4000 ember az éjszakát sátorban töltötte, de később, aki tudott visszatért otthonába, mert a térségben hatalmas esőzések pusztítanak. A maláj hatóságok szerint a rengéseket még Kuala Lumpurban is lehetett érezni.

Több tucatnyi sebesültje van az első hírek szerint az indonéziai Szumátra szigetének körzetében szombat reggel történt nagy erejű földrengésnek, amely több épületet is romba döntött. A földmozgás epicentruma az Indiai-óceánban, Szumátra északnyugati partvidékén, Medan várostól 280 kilométerre, 33 kilométeres mélységben volt. Az amerikai tudósok szerint 7,5-ös, ausztrál geofizikusok mérései szerint 7,7-es erősségű volt a szumátrai földrengés.

Manchesternek meg kell szoknia a földmozgást

Geológiai szakemberek szerint akár évekig is eltarthat az a földrengéssorozat, amelyet hétfő óta észlelnek a műszerek és az emberek Manchester térségében. Október 23-án már a tizenkilencedik földmozgást mérték Nagy-Manchester térségében. A legerősebb rengés 3,9-es erősségű volt a Richter-skála szerint, de a legtöbb rengés 2,0 és 2,9-es erősségű volt. Személyi sérülésről és anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Vulkánkitörés Szicíliában és Ecuadorban

Etna
Ecuadorban kitört az El Reventador nevű tűzhányó vasárnap. A vulkán hatalmas, gomba alakú füst- és gázfelhőt lövell 15 ezer méter magasba, szikladarabokat vet ki magából és megindult a lávafolyam is. Az első jelentések szerint nincsenek áldozatai a váratlan vulkánkitörésnek. A környéket mintegy háromezer ember már elhagyta, de még nincs információ a közvetlenül a tűzhányón tartózkodó emberekről. A kitörés után eltelt néhány óra alatt húszezer négyzetkilométernyire dagadt a forró gázokat, hamut és köveket tartalmazó felhő mérete.

A szicíliai Etna vulkán kitörései miatt még a múlt héten szükség állapotot rendeltek el a sziget egy részén. Ezidáig mintegy 1000 embert kellett evakuálni, de jelentések szerint a hömpölygő láva már nem fenyeget lakott településeket, mert a láva folyam sebessége jelentősen lassult. A tűzoltóknak továbbra is a láva által fellobbantott erdőtüzek oltása adja a legtöbb munkát, adta hírül a Reuters. Az iskolák nagy részét továbbra is bezárva tartják a térségben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!