Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Rengett a föld Zalában

2003.12.16. 13:43
Kedden reggel nyolc óra után néhány perccel a Richter-skála szerinti 3,7-es erősségű földrengés okozott riadalmat a Dél-Dunántúlon. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés.
Földrengést észleltek reggel nyolc óra után néhány perccel a Dél-Dunántúl több területén. A földmozgásokról kedden reggel, nyolc óra körül, Somogy illetve Zala megyéből érkeztek bejelentések. A rengéseket a Somogy megyei Csurgón, valamint a zalai megyeszékhelyen és Nagykanizsán is észlelni lehetett.

Nagykanizsától Zalaegerszegig

A földrengés közepes, a Richter-skála szerint 3,7-es erősségű volt. "A földmozgás epicentruma Nagykanizsától néhány kilométerre délre volt, a rengéseket a Délnyugat-Dunántúl viszonylag kis övezetében, Zalaegerszeg magasságáig észleleték" - mondta el telefonon Tóth László szeizmológus az MTI-nek.

Vékony repedések a falakon

Nagykanizsai észlelések szerint a mintegy 15-20 másodpercig tartó rengés hatására csillárok lengtek ki, háztartási eszközök zördültek meg, és egy-két helyen vékony vakolatrepedések is keletkeztek. Kampel Oszkár, a katasztrófavédelem megyei parancsnoka azt mondta, hogy károkról egyelőre nem kaptak bejelentést.

Évente egy-két hasonló földmozgás

Évente néhány alkalommal elő szokott fordulni hasonló földrengés Magyarországon.