Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbantással tüntették el a jégtorlaszokat a Krasznán

2002.01.01. 18:25
A zordra fordult időjárás miatt már nem tartanak árvíztől a Felső-Tisza térségében, de továbbra is első fokú készültséggel várják a hamrosan tetőző Krasznát. A Berettyón is megszünt a csapadék utánpótlás, így csak elővigyázatosságból tartanak éjjel-nappali ügyeletet a vízügynél.
Megszűnt a csapadékutánpótlás, s a lehűlés következtében mérséklődött az újabb árhullámok kialakulása a Felső-Tisza térségében - tájékoztatta az MTI-t Bodnár Gáspár, a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese. A legerősebb áradás a Kraszna hazai szakaszán kezdődött, ahol már december 31-én délben elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A folyón Újév napján reggel 8 órakor Ágerdőmajornál 538 centiméteres vízállást mértek. A tetőzés a nap folyamán várható, másodfokú készültségi szint közeli vízállásnál. Ez azt jelenti, hogy a folyó kilép medréből, a víz elönti a hullámteret, ezért fokozott figyelőszolgálatot tartanak.

A Felső-Tiszán már apad

A Kraszna romániai szakaszán több helyen jégtorlaszok alakultak ki, melyeket robbantással bontottak meg. A hazai szakaszon az árhullám levonulása akadálytalan. A Túron az áradás intenzitása csökkent, a vízszint várhatóan a készültségi szint közelében tetőzik. Sonkád alatt a folyón továbbra is áll a jég. A Szamos Csengernél jelenleg tetőzik, a vízállás 130 centiméterrel elmarad a készültségi szinttől. A Cégénydányád és Szamossályi között kialakult jégtorlódás miatt a lefolyás elhúzódik. A Tisza felső szakasza már apad, a Szatmárcseke feletti folyószakaszon zajlik a jég, alatta beállt. A vízügyi szakemberek valamennyi folyószakaszon fokozott figyelik a jéghelyzet alakulását.

A Berettyón is marad a készültség

A Berettyó áradása miatt a folyó Darvas és az országhatár közötti szakaszán továbbra is fenntartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - tájékoztatta az MTI munkatársát kedden az igazgatóság védelemvezető helyettese. Bartha Péter elmondta: a Berettyón a készültséget a pocsaji mértékadó vízmérce 247 centiméteres vízállása mellett rendelték el, s a folyó ugyanott kedden már csaknem 430 centiméteres vízmagassággal tetőzött.

A vízügyi szakember tájékoztatott arról is, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság munkatársaival, akik elmondták, hogy Szalárd térségében december 31-én az esti órákban tetőzött a folyó. A szakemberek megítélése szerint miután az idő ismét hidegre fordult, az árhullámnak nincs utánpótlása, s ezáltal nem kell áradástól tartani. Ennek ellenére a TIVIZIG dolgozói éjjel-nappali szolgálatot látnak el a térségükbe tartozó folyók magyarországi védelmi szakaszain - mondta a védelemvezető helyettes. ozzátette: a védekezési eszközök és anyagok a védvonalak mentén megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre. Tájékoztatott arról is, hogy a folyókon a jég tömege, vastagsága és szilárdsága nem jelentős, így torlaszok kialakulásától nem kell tartani.