Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Gyalog érdemes ünnepelni

2006.10.20. 13:15
Útlezárások, forgalmi változások színesítik számolatlanul Budapest életét az előttünk álló ünnepi hétvégén. Aki teheti, ne üljön autóba, sőt buszra se nagyon, gyalog vagy metróval érdemes közlekedni.

Az ötvenhatos forradalmi eseményeket felidéző kerek évfordulós megemlékezések lesznek szerte Budapesten, számtalan sok program vár a fővárosban az ünneplőkre, nemcsak 23-án hétfőn, de már szombaton és vasárnap is. Ezzel szoros összefüggésben gyakorlatilag lebénul a főváros közlekedése, és most nemcsak az autósok, de a tömegközlekedést választók is szívhatják a fogukat.

Az október 23-i megemlékezések illetve a Bécs-Budapest Szupermaraton futóverseny miatt igen változatos ideiglenes forgalomkorlátozásokat léptet életbe a belvárosi kerületek többségében a rendőrség. Többek között tilos lesz megállni és várakozni például a Kossuth téren, az Andrássy úton, a Vértanuk terén, a Műegyetem rakparton, a Felvonulási téren, a Dózsa György úton, a Corvin közben, a Budai alsó rakpart, a Pesti alsó rakparton a Nagymező utcában. Lezárják a forgalom elől többek között az Erzsébet hidat, a Kossuth teret, az Andrássy utat, a Vértanuk terét, a Dózsa György utat, a Felvonulási teret.

Érdemes messzire elkerülni a Bécs-Budapest Szupermaraton futóverseny miatt hétfőn délelőtt a Budakeszi út - Jánoshegyi út - Tündérhegyi út - Mátyás király út - Istenhegyi út - Orbán tér - Istenhegyi út- Kékgolyó utca - Magyar Jakobinusok tere - Déli pályaudvar aluljáró - Déli pályaudvar parkoló - Krisztina körút - Alagút utca - Alagút - Clark Ádám tér - Fő utca - Jégverem utca - Bem felső rakpart - Bem tér - Árpád fejedelem út - Üstökös utcai felhajtó - Margit híd - Szent István körút - Nyugati tér - Teréz körút - Oktogon - Andrássy út - Hősök tere - Kós Károly sétány útvonalat.

A Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. rengeteg forglami változtatásra kényszerül az október 23-i megemlékezésekkel kapcsolatban, pénteken hat éjszakai járat útvonala megváltozik, a hosszú hétvége napjain körülbelül húsz busz- és trolibuszjárat közlelkedésében lesz változás. Október 23-án a rendőrség intézkedésétől függően sor kerülhet az Astoria, a Kossuth Lajos tér, és a Hősök tere metróállomások lezárására. Az ünnepi eseményekre érkező külföldi delegációk mozgása miatt további járatokon is lehetséges néhány perces akadályoztatás.

A forgalmi korlátozásokról szóló részletes információkat itt találják: 061023forgalomkorl.doc (96 KB).