Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elrendelték a hőségriadót

2007.06.18. 08:57
Az országos tisztifőorvos elrendelte a kettős fokozatú hőségriadót. Az elkövetkező három napban harminc fok fölött lesz a hőmérséklet, a csúcs csütörtökre várható, amikor 37 fok is lehet. A hőség idején különösen vigyázniuk kell az időseknek, betegeknek és a kisgyermekeknek. A fővárosban locsolják az utakat.

A következő napokban várható kánikula miatt elrendelte a kettes fokozatú hőségriadót az országos tiszti főorvos. A hőségriasztást akkor rendelik el, amikor a meteorológiai előrejelzések alapján a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik.

A Kárpát-medencébe áramló afrikai levegő hatására szerdától péntekig igazi kánikula várható, mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus.

A csúcs csütörtökre várható, amikor 32-37 fokos is lehet a levegő. Ez közel tíz fokkal magasabb a június közepén szokásosnál, így várható, hogy évszázados melegrekord dől meg, mondta Németh Lajos. Legutóbb ugyanis a múlt század elején mértek ebben az időszakban 37 fok körüli hőmérsékletet.

Riadó!

Locsolják a fővárost

Az elkövetkező kánikulai napokban 2x12 órás műszakban éjjel-nappal 20 locsolóautóval mossák, hűtik nappal a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési utakat, így nem akadályozzák a forgalmat, közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, az útburkolat ugyanis 60-70 fokra is felhevülhet. A fővárosban a sok építkezés miatt rendkívül magas a por- és a pollenkoncentráció, így a locsolás az allergiás panaszokat is enyhíti.

A héten csak kisebb, helyi esők várhatók, amikor ugyan rövid ideig mérséklődhet a meleg, utána viszont még forróbbnak érezzük majd a levegőt.

A hőségriadó első fokozata leginkább a mentősöknek szól, hogy fel tudjanak készülni a nagyobb számú rosszullétre. Ilyenkor ugyanis 30 százalékkal több esethez, átlagosan naponta 400-szor riasztják a mentőket.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, a Fővárosi Védelmi Bizottság helyettes elnöke a Budapesten a héten várható hőség miatt összehívta a bizottság rendkívüli ülését. A bizottság dönt azokról az intézkedésekről, amelyek enyhíthetik a hőség okozta kellemetlenségeket, közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Hőség idején három kiemelten veszélyeztetett csoport van: a kisgyermekek és fiatalok, a kismamák, illetve az idősek és betegek. Különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a magas vérnyomásos betegek, a 65 éven felüliek vannak fokozott veszélyben.

A kismamák figyelmét arra hívják fel, hogy gyermekeiket óvják a naptól, és semmiképpen ne hagyják a napon álló autóban.

Folyadék, légkondi

Aki teheti, maradjon otthon vagy tartózkodjon állandó hőmérsékletű helyen. A hőség idején nem árt klimatizált helyre menni, s ott 1-2 órát eltölteni, hogy a szervezet lehűljön. Ha mindenképpen ki kell mozdulni, akkor ezt a kora reggeli vagy késő esti időpontokban érdemes megtenni megfelelő mennyiségű folyadékkal.

Ha a 36 fokos testhőmérséklet 40 fok fölé emelkedik, könnyen beállhat a hőguta. Kánikulában ezért a legfontosabb a szervezet folyamatos hűtése. Érdemes naponta 2-3 liter folyadékot fogyasztani, leginkább vizet, szénsavmentes üdítőt vagy paradicsomlevet. Érdemes kerülni viszont a kávé, az alkohol és a kóla fogyasztását.

Hőségriadó esetén veszélyeztetett csoportnak számítanak a fizikai munkát végző dolgozók is. A munkáltatóknak legalább félóránként 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy más alkoholmentes italt kell adni a dolgozóknak és pihenőidőt is biztosítani kell.

Tűzveszély és vízveszély

A hőség komoly fennakadásokat okozhat a közlekedésben: ilyenkor gyakran késnek a vonatok és a villamosok, mivel a nagy melegben meggörbülhetnek a sínek.

Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak, hívta fel a figyelmet Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Javaslata szerint felhevült motorú autóval ne álljunk száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat.

A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat, ezzel kapcsolatban Dobson Tibor arra figyelmeztetett, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, és ne ússzunk étkezés vagy alkohol fogyasztása után. A természetes vizekben csak a kijelölt helyen fürdőzzünk, de a merészebbek se menjenek be a tóba vagy folyóba híd, kikötő és hajózási útvonal közelében.

A miniszterelnök a munkaügyi szabályok szigorúbb ellenőrzését kérte

A rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelős szervezeteket, fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenőrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hőségben érvényes munkaügyi szabályokat, tájékoztatott közleményben Budai Bernadett kormányszóvivő.

A hőségriadó miatt speciális szabályok vonatkoznak a munkavégzés körülményeire, ezeknek a szabályoknak a szigorúbb ellenőrzését kérte a miniszterelnök a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől.