Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy roma beperelte a Magyar Fórumot

2002.06.13. 14:39
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött a Magyar Fórumban Cigányok rémuralma Pándon címmel megjelent, az ügyészség szerint is gyűlöletkeltő cikk miatti személyiség jogi per. Jó hírnevének megsértésért egy helybeli roma férfi akkora bírság kiszabását kéri a bíróságtól, amelynek megítélése esetén a Csurka István által jegyzett újság akár meg is szűnhet.
„Pándon a cigányok gyilkolják, kegyetlenül megkínozzák, majd földönfutóvá teszik a magyarokat” – olvasható a Magyar Fórum hetilap tavaly júliusban megjelent riportjának első sorában. A cikk írója a továbbiakban azt részletezi, hogy bűntettek elkövetésével a cigányok rettegésben tartják az egyelőre még többségi magyarokat.

„Mélységesen megaláztak a méltóságomban” – mondta a Roma Sajtóközpontnak Kolompár László, aki a cikk miatt személyiség jogi pert indított a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) segítségével. Kolompár akkora bírság kiszabását kérte a bíróságtól, amelynek megítélése esetén a Magyar Fórum akár meg is szűnhet.

Megszűnhet a per is

A korábban kitűzött tárgyaláson nem jelentek meg az alperesek, így érdemben csak csütörtökön kezdődhetett meg az ügy tárgyalása, ám hamarosan le is zárulhat az eljárás, amennyiben a bíróság helyt ad az újság jogi képviselője, Monostory Attila permegszüntetési kérelmének.

Az ügyvéd ugyanis — bár a mai tárgyaláson úgy fogalmazott: „a kereset tartalmi indokoltságával egyetért” — azzal érvelt, hogy a magyar jog nem tesz lehetővé egy közösség tagjaként indított személyiségi jogi pert. (Néhány hete hasonló okok miatt szüntették meg az eljárást abban az ügyben, amely során több tucat magánszemély a MIÉP vezetőinek gyűlöletkeltő kijelentéseit próbálta peresíteni).

A NEKI vezetője, Furmann Imre ugyanakkor úgy vélekedett, az ominózus cikk állításai egy beazonosítható település, beazonosítható csoportjáról, monogramokkal megjelölve pedig a K. családról tartalmaz sértő állításokat, így nem nevezhető közösség érdekében kezdeményezett eljárásnak.

Az ombudsmant is izgatta

A személyiségi jogi per mellett a kisebbségi ombudsman közösség elleni izgatás gyanújával büntetőjogi feljelentést is tett a riport kapcsán. A IX. kerületi ügyészség bár megállapította, hogy a cikk alkalmas a gyűlöletkeltésre, de mivel aktív, tevékeny gyűlöletre nem ingerel, bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást.