Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Megöltek egy orosz főszerkesztőt

2003.10.10. 11:26
Több késszúrással megölték egy helyi újság főszerkesztőjét Oroszországban, a Volga menti Togliattiban ismeretlenek. A rendőrség feltételezése szerint bérgyilkosság történt. Az újságíró-szövetség adatai szerint a sajtócenzúra eltörlése óta kétszáz újságírót öltek meg az elmúlt 13 éveben, de a rendőrség szinte egy esetben sem találta meg az elkövetőket.
Alekszej Szidorovot, a Toljattyinszkoje Obozrenyije főszerkesztőjét gyilkosai csütörtök éjjel várták meg házánál, ahol kétszer hátba szúrták - jelentette a volga.ru internetes hírügynökség pénteken. A nyomozók úgy vélik, hogy Szidorovot minden bizonnyal újságírói tevékenysége miatt ölték meg. A férfi lapja több oknyomozó cikket közölt a városban működő maffiacsoportokról, amelyek állítólag szoros kapcsolatban vannak a legnagyobb orosz autógyárral, az AvtoVAZ-zal. Szidorov elődje, Valerij Ivanov szintén gyilkosság áldozata lett, a másfél évvel ezelőtti merénylet elkövetőinek azonban máig nem akadtak a nyomára.

Szidorov a hatodik

Togliattiban már hat újságírót öltek meg. A rendőrség egyik esetben sem találta meg a tetteseket vagy a megrendelőket. Igor Jakovenko, az orosz újságíró-szövetség főtitkára az Eho Moszkvi rádióban kijelentette: egyértelmű, hogy Szidorovnak szakmai tevékenysége miatt kellett meghalnia. Úgy fogalmazott, hogy a korábbi hatósági cenzúrát a kalasnyikovok cenzúrája váltotta fel.

Nem derül ki semmi

Jakovenko adatai szerint az utóbbi 13 évben - mióta az új sajtótörvény eltörölte a sajtócenzúrát - körülbelül 200 újságírót gyilkoltak meg Oroszországban hivatásuk gyakorlása miatt. Mint rámutatott, a legriasztóbb az, hogy a rendőrség jószerével egyetlen esetet sem derített fel. Elkeserítőnek nevezte, hogy a szabad sajtóval ma könnyen el lehet bánni: a lapot bezárhatják, az újságírót egy cikkért börtönbe csukhatják, végső esetben pedig akár meg is ölhetik.