Alfréd
-3 °C
3 °C

Hatalmas tűz pusztított a Fotex egyik irodaházában

2001.08.04. 11:32
Az első becslések szerint több mint százmillió forintos kár keletkezett, amikor péntek este kigyulladt a Fotex tulajdonában lévő irodaépület. A lángok a második emeleten pusztítottak, ahol főként DVD-lemezeket és videokazettákat tároltak. A XIII. kerületi épület oltásánál négy tűzoltó is megsérült, egyiküket kórházban ápolják. A tűz keletkezésének okát vizsgálják. A Fotex az elmúlt hetekben a Fradi megvétele kapcsán került az érdeklődés középpontjába.
Óriási erőkkel vonultak a tűzoltók péntek este a XIII. kerületi Reitter Ferenc utcába, hogy megfékezzék a Fotex egyik irodaházában keletkezett tüzet. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az Indexnek elmondta: a tűz főként a második emeleti raktárban pusztított, DVD-lemezek és videokazetták váltak a lángok martalékává. Ezen kívül több irodahelyiség és egy konyha is kiégett.

Az ablakon is kicsaptak a lángok

Hajnali három órára sikerült végleg eloltani a tüzet
A kiérkező tűzoltókat az ablakokon kicsapó lángok fogadták. Emelőkosár segítségével először kívülről kezdték el oltani az épületet, majd a második emeletre is bejutottak. A harmadikra felküldött 'lánglovagok' a padlót hűtötték, amelynek aszfaltborítása időközben a nagy hőtől felpúposodott. Itt főként negatívokat tároltak, de sikerült megakadályozni, hogy a födém beszakadjon, és a lángok ide is átterjedjenek.

Az oltás során négy tűzoltó is megsérült, egyiküket füstmérgezés gyanúja miatt kellett kórházba szállítani. A többiek kezét üvegcserepek vágták el, egy tűzoltó pedig elesett, neki a könyökét kellett összevarrni. Más sérülés nem történt, a biztonsági őrök ki tudtak menekülni az épületből. Az este negyed tizenegykor keletkezett tüzet hajnali háromra sikerült csak végleg eloltani.

A kár több mint százmillió forint

A Fotex tulajdonában lévő épületben több cég bérel irodát vagy raktárt. Így az Ofotért, a Kodak és a Keravill is. A kár felmérése folyamatban van, de minden bizonnyal meghaladja a százmillió forintot. Az épületet jelenleg is le van zárva, és statikus vizsgálja, mennyiben károsodott a szerkezete. A tűz keletkezésének okát szintén vizsgálják.

Fotex és a Fradi

Már a tűz előtt is "meleg" volt a helyzet a Fotex körül. Az FTC július 26-i közgyűlésén ugyanis elfogadták a négyéves befektetői szerződés aláírását a Fotexszel, melynek értelmében a cég 2,4 milliárdért szerez nyolcvan százalékos tulajdonrészt a labdarúgó csapatot működtető kft.-ben. Az ügylet politikai vihart kavart, szélsőséges megnyilatkozásokat váltott ki, mind a sajtóban, mind a lelátókon.