Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem gyújtogatás okozta a Fotex-tüzet

2001.08.06. 16:21
Az eddigi vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a Fotex épületében keletkezett tüzet. Feltehetőleg valamilyen műszaki berendezés meghibásodása van a háttérben, de a vizsgálat eredményére több hónapot is várni kell még. A lángok a Gong-express raktárában pusztítottak, ahol DVD-lemezeket, illetve videokazettákat tároltak. Az oltás során megsérült tűzoltók már elhagyhatták a kórházat.
Az eddigi vizsgálatok során nem találtak olyan nyomokat, amelyek azt feltételeznék, hogy a Fotex Reitter Ferenc utcai épületében gyújtogatás történt - nyilatkozta az Indexnek Halasy Jenő, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tűzvizsgálati osztályának vezetője. A leégett második emeleti raktárat hétfő délelőtt vették először szemügyre, a végleges eredmény több hónap múlva várható.

A tüzet okozhatta egy elektromos berendezés meghibásodása is, ezért további szakértők kirendelésére volt szükség. A szétégett tárgyakból anyagmintákat vettek, amelyeket laboratóriumban vizsgálnak meg. Halasy Jenő merész ötletnek tartja, hogy benzint locsoltak szét az épületben, majd meggyújtották. A raktár ugyanis le volt zárva, egy ilyen tüzet pedig egy eldobott cigarettacsikk is okozhat. A vizsgálat további feladata még a személyi felelősség megállapítása, amennyiben szó lehet róla.

Öt órán át oltották a tüzet

A Fotex tulajdonában lévő XIII. kerületi épület péntek este negyed tizenegykor gyulladt ki. A lángok a Gong-express által bérelt második emeleti raktárban pusztítottak. Itt főként DVD-lemezeket, illetve videokazettákat tároltak. A tüzet csak hajnali három órára tudta megfékezni a több mint száz tűzoltó.

Az oltás során négyen megsérültek, egy tűzoltót füstmérgezés gyanúja miatt kellett kórházba szállítani. A többiek kezét üvegcserepek vágták el, egy tűzoltó pedig elesett, neki a könyökét kellett összevarrni. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az Indexnek elmondta: szerencsére a kórházba került kollégájukat már kiengedték, csak megfigyelés miatt tartották bent rövid ideig.

Kényes téma a Fradi

A Fotexet az utóbbi időben gyakran emlegetik együtt a Fradival, ezért minden alapot nélkülöző pletykák kezdtek keringeni - nyilatkozta az Indexnek egy névtelenséget kérő alkalmazott. Itt egy olyan tűzeset történt, amely bármely raktárba előfordulhat - vélekedik. Elmondása szerint nem lehet szó gyújtogatásról, valamilyen műszaki problémára vezethető vissza az eset. Az épület szerkezetében szerencsére nem esett kár, az érintett cég pedig biztosítva volt.