Tömeges ételmérgezés Pécsen

2002.11.07. 10:56
A szerdán vacsorára felszolgált rakott karfiol okozhatta a tömeges fertőzést a pécsi Gandhi gimnázium diákjainak körében, bár az iskola szerint már hétfőn és kedden is voltak megbetegedések. Összesen negyvenkét gyermeket kellett kórházba szállítani, egyikük állapota sem súlyos.
Csaknem ötven középiskolást szállítottak kórházba ételmérgezés gyanújával szerda este óta Pécsett. A HavariaPress információi szerint a gyerekek a kollégiumi vacsora után lettek rosszul. Az ÁNTSZ már megkezdte a tömeges megbetegedés okainak vizsgálatát.

A rakott karfiol a hibás?

A megbetegedéseket a pécsi Ghandi alapítványi gimnáziumban tapasztalták, azt a szerdán vacsorára feltálalt rakott karfiol okozhatta - mondták el az Indexnek a pécsi Kerpel-Fronius Ödön Gyermekkórház fertőzési osztályán. A gimnázium titkársága szerint azonban olyanok is megbetegedtek, akik nem is ettek a szerda este felszolgált karfiolból.

A gimnázium titkárságvezetője elmondta, hogy a tünetek egy részét már hétfőn és kedden is tapasztalták egyes gyerekeknél. Az iskolánál úgy tudják, az ÁNTSZ vizsgálatának eredményei szombatra várhatóak. A kórházba szállítottak közül azonban egy gyereket már haza is engedtek - mondta el a titkárságvezető. Az iskolában eddig nem történt hasonló fertőzés.

Mérgezéses tünetek

"A megbetegedés tünetei alapján ételmérgezés történt" - mondta el az Indexnek Varga Levente, a Kerpel-Fronius Ödön gyermekkórház fertőzési osztályának főorvosa, hozzátéve, hogy ennek megállapítása az ÁNTSZ feladata. Járványos hasmenésnél ugyanis nem jellemző, hogy a megbetegedések ilyen tömegesen, és az esetleges fertőzést követően ilyen rövid időn belül jelentkezzenek. A gyerekeknél a hirtelen kiszáradás ellen kellett védekezni, valamennyien infúziót kaptak. Egyik beteg állapota sem súlyos, várhatóan napokon belül hazaengedhetik a gyerekeket.

További megbetegedések várhatóak

Az osztályon jelenleg hét gyermeket kezelnek, mivel "éjjel tizenegy és kettő között ennyi szabad ágyat találtak". A kórházban más osztályokon is ellátják a megbetegedett diákokat, összesen tizennyolc tanulót.

Szintén enyhe, közepes erejű fertőzésként jellemezték a megbetegedéseket a Baranya Megyei Kórház fertőzési osztályán. Az intézményben 27 gyermeket ápolnak, egyikük állapota sem súlyos. Szerda este öt beteg érkezett a kórházba, csütörtökön további 22 gyermek érkezett. A fertőzési osztály ügyeletese szerint további betegekre számítanak.

  • Hírek
  • Bankszámla