Dezső
15 °C
28 °C

Erős földrengés Iránban

2005.02.22. 07:26
Több mint négyszáz halottja és ezer sebesültje van annak a nagy erejű földrengésnek, amely helyi idő szerint kedden reggel rázta meg Irán középső részét - közölte az iráni állami rádióban Kerman tartomány egyetemi kórházának igazgatója.

Az iráni televízió első jelentése szerint a földmozgás Zarand városának térségében, néhány perccel reggel 6 óra előtt történt és a Richter-skála szerint 6,4 erősségű volt. A katasztrófa több falvat érintett, s az első hírek szerint számos épület romba dőlt.

"Az első jelentések szerint négyszázan meghaltak, ezren megsebesültek", nyilatkozta az állami tévének Ali Komszari, Kerman tartomány kormányának szóvivője. A zarandi városi kórház igazgatója ötezer sérültről számolt be, a hatóságok szerint ebben a kisebb karcolások miatt elsősegélyben részesítettek is benne vannak. Mosen Szalehi, a kermani katasztrófavédelem igazgatója szerint a földrengésben érintett falvak 20-70 százalékban elpusztultak.

Nőhet az áldozatok száma

2003 decemberében a közeli Bam városában egy hasonló erejű földrengés harmincegyezer halálos áldozatot követelt. A mostani rengések azonban megkímélték a sűrűn lakott nagyvárosokat, inkább a kevésbé népes vidéki területeken pusztítottak. "Zarandban és Kermanban alig néhány fal omlott össze, sebesültekről nem érkezett jelentés", nyilatkozta a Guardiannek Dzsahanbaks Kandzsáni, a belügyminisztérium szóvivője.

A földrengés által sújtott térségek pontos nagysága egyelőre nem ismert. A földmozgás epicentruma Kerman városától 56 kilométerre volt. Az iráni televízió szerint a hatóságok azonnal mentőautókat, illetve mentőosztagokat küldtek a helyszínre. A hatóságok ennek ellenére az áldozatok számának emelkedésétől tartanak, mert számos falut még nem tudtak elérni a mentőalakulatokat.

Pániktól tartanak

A földrengés számos utat használhatatlanná tett, és elvágta a telefonos összeköttetéseket is, ezért helikopterekkel próbálják kimenteni a szerencsétlenül jártakat. A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy ne rohanjanak tömegesen a természeti csapás színhelyére, mert ezzel a mentést akadályozzák.

Iránt - mivel egy geológiai törésvonalon fekszik - igen gyakran sújtják földrengések. A XX. században legalább húsz pusztító erejű földrengés volt az országban, és ezekben több mint 140 ezren haltak meg.