Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A franciáknak már a pornó se kell

2002.09.09. 10:58
Havonta mintegy 950 pornófilmet mutatnak be a francia tévék. A polgároknak elegük van.
A franciák kétharmada betiltatná a tévékben a pornót, derült ki egy országos felmérés eredményéből. A Le Parisien című napilapban közzétett adatok szerint ezer megkérdezett francia közül 640 elrendelné a betiltást. Külön vizsgálták a nemek, valamint a pártpreferenciák szerinti megoszlást: a nők 76, a férfiak 51 százaléka hozna drasztikus döntést, a baloldal és a jobboldal nagyjából egyforma arányban vélekedik elítélően a pornófilmek sugárzásáról (80, illetve 76 százalék).

Drukkolnak a videókölcsönzők

Sok francia törvényhozó szerint a pornóáradat okolható az iskolákban a diákok között egyre szaporodó szexuális támadásokért. Christian Jacob családügyi miniszter szerint csak a meglévő törvényeket kellene következetesen alkalmazni, s elkerülhető lenne, hogy a fiatalok fejlődésükre káros filmekkel találkozzanak a tévéképernyőn.

Más vélemények szerint a tiltás nem hozna eredményt, pusztán azt érnék el vele, hogy megnőne a videókölcsönzők forgalma, a legdurvább kazetták ára pedig csökkenne, így a helyzet akár rosszabb is lehetne a jelenleginél.

Franciaországban havonta mintegy 950 pornófilm megy a televíziókban és számos kábelcsatorna azt tervezi, hogy a jövőben még többet vetít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!