Valér
4 °C
8 °C

Los Angeles elővárosait fenyegeti a bozóttűz

2005.09.30. 10:42
Háromezer tűzoltó megfeszített munkájának köszönhetően eddig csak egy ház égett le a Los Angeles elővárosait fenyegető bozóttűzben. Ha az időjárás nem változik, ezrek kerülhetnek veszélybe.

Több száz embert kellett kitelepíteni Los Angeles északnyugati elővárosaiból egy bozóttűz miatt. A város környékén 6800 hektáron lángol az aljnövényzet, a gyorsan terjedő tűz terjedését egyelőre csak lassítani sikerült. A tűzoltók ennek ellenére "óvatosan optimisták", reményeiket növeli, hogy a tűz terjedését gyorsító szél elült, írja a BBC.

A tűz megfékezésén háromezer tűzoltó dolgozik, munkájuk eredményeként eddig több száz házat óvtak meg a tűztől. Az oltásban tizenegy helikopter is részt vesz, de még így is nehéz megfékezni a domboldalakon terjedő lángokat.

Egyelőre még csak egy ház pusztult el a tűzben, a környéken mégis rendkívüli állapotot hirdettek ki, és elkezdték a veszélyeztetett lakosság evakuálását is.

"Ha a lakosság is együttműködik és az időjárás is kedvezően alakul, akár jól is végződhet a dolog. De az időjárás kiszámíthatatlan" - nyilatkozta az AFP-nek Zev Yaroslavski, Los Angeles megye főfelügyelője.

A tűz szerdán lobbant fel a San Fernando völgyben, ötven kilométerre a várostól. A magas hőmérséklet miatt kiszáradt aljnövényzetben gyorsan terjedő tűz kevesebb mint egy nap alatt már a várost fenyegető méretűvé nőtt. A tűz keletkezésének oka még nem ismert.